Key takeaways
- De overheid van de VAE heeft genetische tests vanaf januari 2025 verplicht gesteld voor alle koppels in de Emiraten die deelnemen aan de voorhuwelijkse screening.
- De test analyseert 570 genen die in verband worden gebracht met meer dan 840 medische aandoeningen, zodat koppels weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun gezinsplanning.
- Het initiatief is gericht op het aanpakken van de hoge prevalentie van genetische aandoeningen binnen de bevolking van de Emiraten, die grotendeels wordt toegeschreven aan het feit dat 39 procent van de emigranten met elkaar trouwt.
De regering van de Verenigde Arabische Emiraten heeft aangekondigd dat vanaf januari 2025 verplichte genetische tests zullen worden ingevoerd voor alle Emirati-paren die deelnemen aan de voorhuwelijkse screening. Deze beslissing, die voortvloeit uit de richtlijnen van de Emirates Genome Council, is bedoeld om de hoge prevalentie van genetische aandoeningen binnen de Emiraten aan te pakken, die grotendeels wordt toegeschreven aan het consanguine huwelijkspercentage van 39 procent.
De genetische test omvat een analyse van 570 genen die in verband worden gebracht met meer dan 840 medische aandoeningen, zodat koppels goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen met betrekking tot hun gezinsplanning. Dit initiatief werd in 2022 getest bij meer dan 800 koppels die op basis van de genetische resultaten een significant compatibiliteitspercentage (86 procent) lieten zien. Daarentegen had 14 procent van de koppels extra interventie en aanpassingen van hun gezinsplanningsstrategieën nodig als gevolg van de genetische bevindingen.
Invoering
De implementatie van het programma is een gezamenlijke inspanning onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid en Preventie van de VAE, met cruciale steun van verschillende gezondheidsautoriteiten, academische instellingen, medische professionals en technologische partners. Het ministerie van Volksgezondheid – Abu Dhabi speelt een sleutelrol bij de integratie van genetische tests in het screeningprogramma voor het huwelijk en streeft ernaar de incidentie van erfelijke ziekten in het emiraat tot een minimum te beperken.
Deze baanbrekende stap sluit aan bij de doelstelling van de Nationale Genoom Strategie om een geïntegreerd nationaal genetisch datasysteem op te zetten, dat proactieve identificatie van genetische ziekten voor elke burger mogelijk maakt en vroegtijdige medische interventies vergemakkelijkt. Het ministerie benadrukt dat deze beslissing een belangrijke stap voorwaarts betekent in het verbeteren van de gezondheid van toekomstige generaties, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een gezondere en duurzamere toekomst voor gezinnen in de Emiraten.
Belang van genetische tests
Experts benadrukken het belang van genetische tests voor het identificeren van veel voorkomende ziekten binnen de Emirati bevolking, zoals thalassemie. Inzicht in deze genetische risico’s stelt zorgverleners in staat om proactieve maatregelen te nemen, waardoor uiteindelijk de resultaten voor patiënten verbeteren en de langetermijnimpact van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes wordt verminderd.
Het ministerie van Volksgezondheid en Preventie heeft al gezorgd voor het nodige medische personeel, gespecialiseerde expertise, richtlijnen en technologische infrastructuur om de implementatie van genetische tests te ondersteunen, waarbij de doelstellingen van de Nationale Genoom Strategie vastberaden worden nagestreefd. Dit initiatief betekent een paradigmaverschuiving in de gezondheidszorg, waarbij genomische wetenschappen worden ingezet om het welzijn te bevorderen en het leven van de burgers van de VAE te verbeteren.
Uitbreiding in de VAE
Het programma werd in eerste instantie geïntroduceerd in Abu Dhabi in oktober 2023. De uitbreiding ervan in de hele Verenigde Arabische Emiraten is bedoeld om de opsporing en preventie van genetische aandoeningen in het hele land te verbeteren. Medische professionals benadrukken dat deze screeningsstrategie van vitaal belang is voor het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van de inwoners van de VAE. Door genetische screenings vóór het huwelijk uit te voeren, kan een breder scala aan genetische aandoeningen worden geïdentificeerd, waardoor koppels in staat worden gesteld om weloverwogen beslissingen te nemen over hun toekomst. Deze uitgebreide aanpak zal naar verwachting een positief effect hebben op de volksgezondheid door de last van erfelijke ziekten in het land te verminderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!