‘Uren achter het scherm zitten is net goed voor kinderen’

Tieners die tot vierenhalf uur per dag met digitale apparaten werken, tonen zich gelukkiger dan leeftijdsgenoten die minder schermtijd krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford en de Cardiff University bij honderdtwintigduizend vijftienjarigen uit alle regio’s van Groot-Brittannië.

Er wordt dan ook opgemerkt dat ouders er verkeerd aan zouden doen de digitale activiteit van hun tienerkinderen te beperken. Er kon immers worden vastgesteld dat de gepaste hoeveelheid schermtijd tieners veerkrachtiger en optimistischer maakt dan leeftijdsgenoten die te veel of te weinig aan het internet hebben kunnen besteden. Over het voorbije decennium is de gemiddelde schermtijd per week van Britse tieners van acht uur naar bijna negentien uur toegenomen. Een aantal experts koppelde dat veranderende mediagebruik al snel aan een epidemie van gezondheidsproblemen zoals depressies, angstigheid en zelfverminking. Bovendien werd gewezen op een toenemend gebrek aan lichaamsbeweging en sociale contacten.

Voeding en nachtrust

“In werkelijkheid kan het tegenovergestelde worden opgetekend,” benadrukt onderzoeksleider Andrew Przybylski, professor psychologie aan het Internet Institute van de University of Oxford. De studie van Przybylski toonde dat jongeren per werkdag meer dan drieënhalf uur film of televisie kunnen consumeren of bijna vierenhalf uur op een computer actief kunnen zijn vooraleer aanwijzingen van negatieve effecten kunnen worden gevonden. Tijdens het weekend lopen die cijfers nog hoger op. “Maar zelfs een overdreven gebruik van games of sociale netwerken vermindert het welzijn van de jongeren met minder dan 1 procent,” zegt Przybylski. “Dat is minder dan één derde van het verschil tussen een goede of slechte nachtrust. Goede voeding en voldoende nachtrust zijn dan ook veel belangrijker criteria om het welzijn van de jongeren te garanderen.” De onderzoekers zeggen nog te hebben vastgesteld dat 83 procent van de jongeren door sociale media intensievere contacten met hun vrienden meldt, terwijl 68 procent steun in moeilijke tijden heeft ervaren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20