Unicef maakt doneren via cryptomunt mogelijk

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, aanvaardt vanaf nu donaties via de cryptomunten ether en bitcoin. Het roept daarom een eigen cryptofonds in het leven.

Alle donaties komen terecht in het Unicef Cryptocurrency Fund. Dat nieuw opgerichte fonds zal de giften doorstorten aan goede doelen, die het volledige bedrag in cryptocurrency krijgen. De donaties worden dus niet omgezet in klassiek geld.

Stortingen voor blockchain-start-ups

‘Als digitale economieën en munten het potentieel hebben om het leven van volgende generaties vorm te geven, dan is het belangrijk dat wij die opportuniteiten onderzoeken. De creatie van dit fonds zien we als een stap vooruit in ontwikkelingswerk’, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef.

De eerste storting aan het cryptofonds is afkomstig van de Ethereum Foundation, de stichting boven ether. Het gaat om 100 ether, of 18.000 dollar, verdeeld over 3 start-ups: Prescrypto, Atix Labs en Utopixar. Zij houden zich alledrie bezig met blockchain-projecten. Blockchain is de technologie waarop cryptomunten werken.

Voorbij de banken

Unicef gelooft in cryptocurrency vanwege het decentrale systeem. Transacties via digitale munten gebeuren onmiddellijk, zonder tussenpersonen zoals banken. Dat maakt transacties via bitcoin en ethereum doorgaans goedkoper.

Unicef maakt zich sterk dat donateurs hun geld zullen kunnen volgen. Ze weten dan naar welke hulporganisatie hun storting gaat en wat die organisatie ermee doet.

Wat met de risico’s?

Maar er zijn ook nadelen. Cryptomunten hebben ten eerste te kampen met grote prijsschommelingen. Dat kan betekenen dat het gestorte bedrag kan verdampen als de munt zou instorten. Bovendien wordt cryptocurrency soms gebruikt voor online drugshandel of om geld te witwassen.

Nog wat risico’s en onduidelijk dus, al ziet Unicef dit vooral als een experiment. ‘We zien dit als een soort leermiddel om ons voor te bereiden op de toekomst’, zegt Christopher Fabian, innovatie-adviseur bij Unicef aan The Guardian. Hij geeft ook nog mee dat de bestaande interne regels behouden blijven: elke donateur zal een strenge controle ondergaan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.