UNESCO roept op tot betere voedingswaarde in schoolmaaltijden

UNESCO roept op tot betere voedingswaarde in schoolmaaltijden
Lunchpauze op het werk – Getty Images

Key takeaways

  • Regeringen moeten voorrang geven aan verse, lokale producten in schoolmaaltijden om de voedingskwaliteit te verbeteren.
  • Het integreren van voedseleducatie in schoolprogramma’s kan leerlingen kennis bijbrengen over gezonde eetgewoonten.
  • Het is aangetoond dat schoolmaaltijdprogramma’s het aantal inschrijvingen, de aanwezigheid en de schoolprestaties van leerlingen verhogen.

Schoolmaaltijden en gezondheidsresultaten

Schoolmaaltijden spelen een cruciale rol in de gezondheids- en onderwijsresultaten van kinderen wereldwijd. Ondanks de recente vooruitgang in het toegankelijker maken van schoolmaaltijden stelt UNESCO dat er een behoefte is aan een betere voedingskwaliteit. De organisatie roept op tot het opnemen van gezondere voeding en het integreren van voedseleducatie in schoolcurricula.

Belang van evenwichtige maaltijden

Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO, onderstreept het belang van evenwichtige maaltijden met verse ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Ze benadrukt dat dit een kritieke kwestie is voor zowel gezondheid als onderwijs.

Een UNESCO-studie uit 2023 toont de significante impact van schoolmaaltijden op het verminderen van ondervoeding en het verbeteren van leerresultaten. Schoolmaaltijden verhogen het aantal inschrijvingen, de aanwezigheid en de academische prestaties van leerlingen.

Geen voedingsnormen

Het nieuwe rapport van UNESCO, “Education and Nutrition: Learn to Eat Well” onthult een zorgwekkend gebrek aan voedingsnormen voor schoolmaaltijden wereldwijd. Slechts een fractie van de landen heeft richtlijnen of wetgeving opgesteld voor de inhoud van het voedsel dat op scholen wordt geserveerd. Deze tekortkoming is vooral alarmerend gezien de stijgende percentages van obesitas en voedselonzekerheid wereldwijd.

Het rapport laat positieve voorbeelden uit verschillende landen zien, die de effectiviteit aantonen van interventies die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van schoolmaaltijden. Het nationale schoolvoedingsprogramma van Brazilië heeft ultraverwerkte producten beperkt, terwijl de hervormingen in China die groenten, melk en eieren introduceren, de inname van voedingsstoffen en het schoolbezoek hebben verbeterd.

Nigeria en India transformeren onderwijs 

Het ‘Home-Grown School Feeding Programme’ van Nigeria heeft het aantal inschrijvingen op basisscholen aanzienlijk verhoogd door dagelijks uitgebalanceerde maaltijden aan te bieden. In India heeft de opname van verrijkte biologische parelgierst in schoolmaaltijden positieve effecten laten zien op de cognitieve functie van adolescenten.

UNESCO moedigt overheden en belanghebbenden in het onderwijs aan om voorrang te geven aan verse, lokale producten in schoolmaaltijden en het gebruik van suikerhoudende en sterk bewerkte voedingsmiddelen tot een minimum te beperken. Ze raden aan om voedseleducatie in schoolcurricula op te nemen om leerlingen kennis over gezonde eetgewoonten bij te brengen.

Het initiatief ondersteunen

Om deze initiatieven te ondersteunen, ontwikkelt UNESCO praktische hulpmiddelen en trainingsprogramma’s voor opvoeders en beleidsmakers. De organisatie is ook actief betrokken bij de Coalition for School Meals, die ervoor zorgt dat elk kind een voedzame maaltijd op school krijgt.

Om de boodschap over voedsel en voeding nog meer kracht bij te zetten, heeft UNESCO de bekende chef-koks Mauro Colagreco en Daniel Humm aangesteld als Goodwill Ambassadeurs. Zij zullen zich richten op het promoten van biodiversiteit, voedseleducatie en de viering van culinaire tradities in door UNESCO beschermde gebieden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00