Key takeaways
- Drie vijfde van de Britse werknemers heeft te maken met krappe deadlines.
- Slechts een derde kan zijn eigen werktempo bepalen.
- Werkstress is de afgelopen 25 jaar toegenomen.
De Britse beroepsbevolking ervaart een van de hoogste niveaus van werkstress in Europa, volgens een recent rapport in opdracht van de nieuw gevormde Labourregering. Uit het onderzoek blijkt dat Britse werkplekken worstelen met lange werktijden, strikte deadlines en beperkte autonomie, zonder dat ze vergelijkbare productiviteitsniveaus bereiken.
Een aanzienlijk deel van de Britse werknemers, drie vijfde, meldde dat ze te maken hadden met strakke deadlines, terwijl twee vijfde de druk ervoer om in een hoog tempo te werken – cijfers die tot de hoogste in Europa behoren. Daarentegen gaf slechts een derde aan zelf hun werktempo te kunnen bepalen. Het rapport, opgesteld voor de Commissie voor gezondere werkomstandigheden, benadrukt de noodzaak om deze kwesties prioriteit te geven binnen de toekomstige arbeidswetgeving.
Reactie van de overheid en zorgen van de sector
De auteurs, Jonny Gifford en Tony Wilson, benadrukken de dringende noodzaak om lange werkdagen, een hoge werkdruk en een gebrek aan controle over iemands taken aan te pakken. De recente benoeming van Wilson als senior adviseur bij het ministerie van Arbeid suggereert een engagement om deze problemen aan te pakken.
Sommige bedrijfsorganisaties zijn echter bezorgd over de door de regering voorgestelde hervormingen. De Confederation of British Industry uitte haar bezorgdheid over het feit dat strengere arbeidsreglementen, gekoppeld aan stijgende sociale zekerheidsbelastingen en het minimumloon, een negatieve invloed zouden kunnen hebben op de werkgelegenheid, de lonen en de economische investeringen op lange termijn.
Industrie-specifieke uitdagingen en ervaringen van werknemers
Het rapport geeft aan dat de werkomstandigheden per sector verschillen, waarbij met name de bouw, transport, opslag, detailhandel en horeca te maken hebben met moeilijke omstandigheden. Met name verpleegkundigen en leraren in professionele functies rapporteerden ook aanzienlijke overbelasting.
Op basis van een onderzoek van de Europese Unie uit 2021 naar de arbeidsomstandigheden, onthult het onderzoek dat Britse werknemers over het algemeen positieve relaties met collega’s en managers rapporteren, maar dat ze het in andere opzichten slechter doen. Het Verenigd Koninkrijk scoort slecht in heel Europa op het gebied van eisen op de werkplek, autonomie en werkgerelateerde stress, waarbij ongeveer de helft van de Britten aangeeft uitgeput te zijn door het werk.
Trendanalyse en productiviteitsresultaten
Bovendien benadrukt het rapport een zorgwekkende trend: stress op het werk is de afgelopen 25 jaar toegenomen. Deze toename is vooral verbijsterend gezien de lagere arbeidsproductiviteit van het Verenigd Koninkrijk in vergelijking met landen als Frankrijk en Duitsland, wat suggereert dat deze veeleisende omstandigheden niet voldoende worden gerechtvaardigd door de resultaten op het gebied van prestaties.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!