Uitleveringswet in Hongkong officieel ingetrokken

De controversiële wet waarmee Hongkong verdachten aan China kan uitleveren, is officieel ingetrokken. De overheid hoopt dat de rust nu kan terugkeren, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Het wetsvoorstel dateert van voor de zomer en werd meteen op stevig protest onthaald. De inwoners zagen de wet als een nieuw manoeuvre van Peking om de vrijheden van Hongkong in te perken. Sinds de overdracht van Hongkong aan China, heeft de voormalige Britse kolonie een autonome status. Toch probeerde de Chinese overheid al meermaals om meer invloed te krijgen op Hongkong.

Carrie Lam moet aftreden

Nog elke dag trekken betogers de straat op. Het protest spitst zicht toe op 5 concrete eisen: ze willen een onderzoek naar het politiegeweld bij de betogingen, er moet amnestie komen voor gearresteerden, net als algemeen stemrecht voor alle burgers. De manifestanten stellen ook dat de betogingen niet langer rellen genoemd mogen worden. Met de intrekking van de beruchte uitleveringswet is alvast één van de eisen voldaan.

Oppositieleden tonen slogans tegen Carrie Lam
Oppositieleden tonen slogans tegen Carrie Lam – EPA

Ook de positie van Carrie Lam is een doorn in het oog van de demonstranten. Vorige week kon de leider van Hongkong haar jaarlijkse beleidsverklaring niet houden, omdat de oppositie die voortdurend onderbrak. Oppositie en betogers vinden dat Lam moet aftreden, omdat ze ‘een handpop van Peking’ is.

Peking zou interim-leider aanstellen

Ondertussen lijkt de Chinese overheid een plan uit te werken om Carrie Lam te vervangen door een interim-leider. Dat schrijft de Britse krant The Financial Times. Die opvolger zou in maart aantreden en de ambtstermijn – die nog tot eind 2022 duurt – uitdoen.

Het Britse persagentschap Reuters bericht dan weer dat het verhaal van The Financial Times niet klopt. Volgens een functionaris in Peking kunnen enkel de ministers van Lam haar taken tijdelijk overnemen. Wel is het zo dat de Chinese regering verschillende rampscenario’s heeft klaarstaan, mocht Lam de controle verliezen in Hongkong.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.