Uiteindelijk zal emotionele intelligentie het altijd halen van narcisme

Narcisten kunnen met hun grote charme snel een groep volgelingen uitbouwen, maar worden ook relatief vlug ontmaskerd. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Jagiellonian Universiteit in Polen.

Personen met betere sociale vaardigheden zijn daarentegen in staat om relaties op langere termijn uit te bouwen. In een populariteitstest zal de emotionele intelligentie het volgens de onderzoekers altijd halen van het narcisme. “Om snel een kring volgelingen op te bouwen, werkt narcisme heel goed,” erkent onderzoeksleider Anna Czarna, professor psychologie aan de  Jagiellonian Universiteit. “Maar emotionele intelligentie blijkt een strategie die op langere termijn betere resultaten boekt dan narcisme.” “Wanneer een groep vreemden voor de eerste keer wordt samengebracht, blijken personen met narcistische eigenschappen snel bewondering, erkenning en vriendschap van hun collega’s te krijgen. Na verloop van tijd blokkeert hun zelfverzekerdheid en showmanship echter hun mogelijkheden om die vriendschappen verder uit te bouwen of te behouden,” benadrukt Czarna.

Gemengd

“Personen met sterke sociale vaardigheden treden daarentegen geleidelijk naar voor en bouwen gestaag hun oorspronkelijk bescheiden groep volgelingen uit. Een rustig karakter dat in staat is om emoties te begrijpen, te hanteren en te beheren, lijkt op termijn de betere relaties te kunnen uitbouwen.” Wel wordt opgemerkt dat slechts weinig mensen in één van die twee uiterste categorieën thuishoren. “De meesten hebben immers een persoonlijkheid waarin zowel aspecten van narcisme als emotionele intelligentie kunnen worden teruggevonden,” zegt Czarna. “Sommige narcisten bezitten ook een hoge emotionele intelligentie, zodat ze wel blijvende allianties kunnen uitbouwen.” De onderzoekers benadrukken anderzijds dat het grote verloop van vrienden voor sommige narcisten geen probleem vormt. “Overtuigd van hun waarde als charismatische leider, zoeken ze vaak snel een nieuw publiek en nieuwe bewonderaars om hun oorspronkelijke vriendenkring te vervangen,” wordt er opgemerkt. “Hun emotioneel intelligente tegenhangers bouwen hun oorspronkelijke vriendenkring daarentegen constant verder uit.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20