Het Oropouchevirus is in verband gebracht met uitbraken in verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft vakantiegangers gewaarschuwd voor de risico’s, vooral voor zwangere vrouwen.
In juni en juli werden negentien geïmporteerde gevallen van het Oropouchevirus gemeld in landen van de Europese Unie: twaalf in Spanje, vijf in Italië en twee in Duitsland. Ze werden allemaal in verband gebracht met recente reizen naar Cuba en Brazilië.
Het Oropouchevirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot miskramen, ontwikkelingsproblemen en misvormingen bij de foetus. Het kan koorts, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en spier- en gewrichtspijnen veroorzaken.
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid luidde in juli de noodklok nadat vier baby’s waren geboren met microcefalie – een kleiner hoofd dan verwacht. Hun moeders waren besmet met het virus.
Geen vaccin of medicijn beschikbaar
Er is geen vaccin of medicijn beschikbaar om het virus te voorkomen of te behandelen. Hoewel de ziekte zelden dodelijk is, heeft Brazilië onlangs ’s werelds eerste twee sterfgevallen aan het virus gemeld, beide vrouwen van in de 20.
Sinds januari zijn er meer dan 8.000 gevallen gemeld in Zuid- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied, waaronder uitbraken in Brazilië, Bolivia, Colombia, Peru en Cuba. Volgens het ECDC is het infectierisico voor Europeanen die naar deze gebieden reizen matig. Echter, het risico op blootstelling in Europa zelf blijft laag.
Europa rapporteert ook toenemend aantal door muggen overgedragen ziekten
Naast het Oropouchevirus rapporteert Europa ook een toenemend aantal door muggen overgedragen ziekten zoals het West-Nijlvirus. Recente gevallen zijn ontdekt in Griekenland en Roemenië.
Het infectierisico voor Europeanen die naar gebieden met epidemieën reizen, blijft laag omdat muggen en knutten die het virus verspreiden, ontbreken op het continent. Bovendien zijn er tot nu toe geen gedocumenteerde gevallen van mens-op-mens-overdracht.
Key takeaways
• Het Oropouchevirus is in verband gebracht met uitbraken in verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
• Zwangere vrouwen lopen risico op miskramen, ontwikkelingsproblemen en misvormingen door blootstelling van de foetus.
• Er is geen vaccin of medicijn beschikbaar om het Oropouchevirus te voorkomen of te behandelen
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!