Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Uber-stichter Travis Kalanick niet welkom bij beursgang

Logo Business AM
Economie

06/05/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Travis Kalanick, de stichter van de alternatieve taxidienst Uber, is gevraagd zich niet te tonen bij de opening van de beurs in New York op 10 mei. Op die dag trekt zijn geesteskind voor zijn eerste notering naar Wall Street. Gehoopt wordt die dag zo’n 10 miljard dollar op te halen tegen een waardering van 80 à 90 miljard.

Het is een traditie dat het personeel van het bedrijf, dat op die dag voor het eerst zijn aandelen genoteerd ziet, de beursdag opent door de bel te luiden. Maar Kalanick zal niet op het podium te zien zijn, ondanks zijn specifiek verzoek om aan de feestelijkheden te mogen deelnemen.

Kalanick wilde ook zijn vader Donald Kalanick meebrengen. Twee jaar geleden was die bij een ongeval betrokken waarbij Kalanicks moeder het leven liet. Dat gebeurde in de periode dat Travis na  een coup uit het management van Uber verdween.

Kalanick: een ‘toxisch’ element

Maar Dara Khosrowshahi (rechts op de foto boven), de huidige CEO van Uber, wil niets van Kalanicks aanwezigheid op die langverwachte dag weten. Hij wil naast de werknemers die al van bij de oprichting van het bedrijf in dienst zijn, liever een reeks Uber-chauffeurs van het eerste uur zien opdraven. Naast Khosrowshahi vindt ook een deel van het topmanagement het geen goed idee om Kalanick (links) op het beurspodium te plaatsen. Ze beschouwen hem nog steeds als een ‘toxisch’ element, van wie ze zo ver mogelijk weg moeten blijven omdat hij haaks staat op het nieuwe motto van Uber:  “Do the right thing.”

Reputatieschade

De reputatieschade die het bedrijf onder Kalanick leed was enorm. Zo liepen er op een bepaald moment 200 klachten tegen Uber omdat er binnen het bedrijf een cultuur van seksisme en discriminatie heerste. Ook liep een rechtszaak tegen Uber omdat het bedrijf de technologie die toelaat een voortrekkersrol te spelen op vlak van zelfrijdende wagens, gestolen zou hebben en het speciale apps zou hebben ontwikkeld om de overheid te misleiden.

Kalanick zal dus ergens op de beursvloer zelf plaats moeten nemen, als is de kans klein dat hij zich daartoe verlaagt.  Wel zal de Uber-stichter die dag 3,7 miljoen aandelen te koop aanbieden, waarna hij zo’n 160 miljoen dollar rijker zal zijn. Dan nog behoudt hij meer dan 113 miljoen aandelen, goed voor verschillende miljarden dollar… op papier. Maar dat is maar geld. Belangrijker is of en waar hij die dag bij het beursfeestje te zien zal zijn.

Lees ook:

12 redenen waarom ook Uber een grote zeepbel is

De belachelijke waarderingen van Lyft en Uber


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks