U kan nu zelf een hacker inhuren

Belgische bedrijven kunnen voortaan op interim-basis beroep doen op de hulp van gespecialiseerd personeel dat de digitale bescherming van de onderneming moeten helpen garanderen.

Deze zogenaamde ethische hackers worden ter beschikking gesteld door het bedrijf Intigriti, een spinoff van de Universiteit Leuven. Volgens experts heeft Intigriti een belangrijke toekomstmarkt aangeboord. Er wordt immers aangevoerd dat bedrijven vaak het mikpunt worden van digitale bedreigingen en dan ook steeds vaker op gespecialiseerde diensten beroep zullen moeten doen om hun verdediging tegen de aanvallers te versterken. De medewerkers van Intigriti zouden een maandloon tot 2.500 euro kunnen ontvangen. In de Verenigd Staten en Nederland worden al langer diensten van digitale beveiligers op interim-basis aangeboden. Net zoals vele andere technologieplatformen – zoals Uber of Airbnb – is het zakenmodel van Intigriti gebaseerd op een commissie die de klant voor de inzet van ethische hacker betaalt.

Besparingen

Bovendien wordt opgemerkt dat het platform de kwaliteit en credibiliteit van de hacker kan garanderen. De inzet van de ethische hackers kunnen bedrijven belangrijke besparingen opleveren, want de acties van cybercriminelen kunnen bijzonder grote schade aan gestolen informatie, losgelden en ook imagoverlies opleveren. Experts merken op dat het voor de bedrijven bijzonder moeilijk blijft om zich optimaal tegen de aanvallen van cybercriminelen te beschermen. Er wordt aan toegevoegd dat vooral kleinere ondernemingen vaak een gemakkelijk doelwit voor digitale aanvallen vormen. Ook in de sector van de kleine en middelgrote ondernemingen worden immers steeds meer digitale activiteiten ontwikkeld, maar zonder daarvoor altijd de nodige beschermingsmaatregelen te voorzien. Intigriti wordt geleid door ondernemer Stijn Jans. Het platform werkt onder meer samen met Bpost, Telenet, het Universitair Ziekenhuis Leuven, Mobile Vikings en Kinepolis.