Door bezorgdheden over de economische groei in de eurozone willen sommige bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) in december de rente met 50 basispunten verlagen. Niet iedereen is daar een voorstander van.
Key Takeaways
- Sommige bestuursleden van de ECB sluiten een renteverlaging met 50 basispunten niet uit op de volgende monetaire vergadering.
- Anderen benadrukken dan weer dat elke beslissing zal genomen worden op basis van de beschikbare data.
In het nieuws: Binnen de ECB gaan er stemmen op om op de volgende bijeenkomst de rente met 50 basispunten te verlagen. De laatste rentevergadering van dit jaar staat gepland op 12 december.
- Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandsche Bank, is één van de bestuursleden die zo’n forse renteknip niet uitsluit. “Ik denk dat we er vrij veel vertrouwen in hebben dat de inflatie ergens in de loop van volgend jaar zal terugkeren naar onze doelstelling van 2 procent”, zegt hij in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
- De inflatie bedroeg in september 1,7 procent, waar het voorlopige cijfer uitging van 1,8 procent. Het was de eerste keer sinds juni 2021 dat het inflatiecijfer onder dat niveau dook. De ECB verwacht wel dat de inflatie in het laatste kwartaal van dit jaar opnieuw aan kracht zal winnen. Maar zoals Knot opmerkt, is de algemene verwachting dat de geldontwaarding in de loop van volgend jaar zal uitkomen op het gewenste niveau.
- “Als alles volgens plan verloopt, kunnen we geleidelijk onze voet van de rem halen en de rente blijven verlagen totdat we, laten we zeggen, het neutrale gebied hebben bereikt, waar we de economie niet meer simuleren of afremmen”, voegt de Nederlandse ECB-bestuurder er nog aan toe.
Of gaat ECB toch kiezen voor knip van 25 basispunten?
Vooruitblik: Het is nog maar de vraag of de ECB effectief zal kiezen voor een verlaging met 50 basispunten.
- ECB-voorzitter Christine Lagarde zette tijdens de toelichting van het jongste rentebesluit de deur op een kier voor een nieuwe renteknip, maar benadrukte ook dat er tijdens de vergadering enkel werd gesproken over een verlaging met 25 basispunten.
- De monetaire instelling heeft dit jaar al drie keer het mes gezet in de rente. Zo bedraagt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze bij de monetaire instelling parkeren – vandaag 3,25 procent, tegenover 4 procent voor de start van de zomer.
- Volgens Robert Holzmann, gouverneur van de Oesterreichische Nationalbank (centrale bank van Oostenrijk red.), is de kans klein dat de centrale bank het jaar gaat afsluiten met een forse renteknip. “We blijven onze beslissingen baseren op de beschikbare data”, klinkt het. “Enkel als het de komende maanden op economisch vlak zeer slecht gaat, lijkt een verlaging met 50 basispunten een gepaste keuze.”
- Er zijn alvast enkele bezorgdheden over de economische groei in de eurozone. Zo heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs zijn groeiverwachtingen voor Duitsland stevig verlaagd, wat ook de voorspelde groei voor de eurozone als geheel raakt. Het IMF heeft zijn voorspellingen voor de eurozone met respectievelijk 0,1 en 0,3 procentpunt bijgesteld. Daardoor zou er dit jaar 0,8 procent en volgend jaar 1,2 procent groei zijn.
- Ook Gediminas Šimkus, gouverneur van de Lietuvos bankas (centrale bank van Litouwen red.), benadrukt in een reactie tegenover CNBC dat er voor elke rentebesluit naar de beschikbare gegevens wordt gekeken. “Maar ik kan op dit moment duidelijk zeggen dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen. De data zullen bepalen hoe fors die zullen zijn”, klinkt het.