Turkse president Erdoğan steunt NAVO-lidmaatschap Finland, maar Zweden zal nog even moeten wachten

Turkije en Hongarije hebben vrijdag aangekondigd dat zij het NAVO-lidmaatschap van Finland zullen bekrachtigen.

Waarom is dit belangrijk?

Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kozen Finland en Zweden ervoor om een toetreding tot de NAVO aan te vragen, tot groot ongenoegen van Rusland. Terwijl 28 van de 30 leden van het militaire bondgenootschap weinig problemen hadden met hun aanvraag, hebben Hongarije en Turkije lange tijd dwarsgelegen.

De essentie: “We hebben besloten het ratificatieproces in ons parlement te starten”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een persconferentie in Istanbul, samen met zijn Finse collega Sauli Niinistö. 

  • Vrijdag prees Erdoğan Finland voor het nemen van “authentieke en concrete stappen”, terwijl hij Zweden bekritiseerde voor het niet uitleveren van de door Turkije gezochte personen. 
  • “Met het lidmaatschap van Finland zal de NAVO sterker worden”, zei de Turkse president. “Turkije en Finland zijn twee bevriende landen. De helpende hand van Finland na de aardbevingen heeft onze vriendschap nog verder versterkt”, aldus Erdoğan.
  • De Finse president Niinistö sprak zijn dank uit, maar benadrukte ook dat het Finse NAVO-lidmaatschap niet compleet is zonder Zweden.
  • Ook NAVO-lid Hongarije, dat lange tijd de toetreding van de twee Noordse landen tot het defensieblok heeft tegengehouden, geeft groen licht voor het lidmaatschap van Finland.
    • Máté Kocsis, de fractievoorzitter van de regerende Fidesz-partij, zei vrijdagmiddag in een Facebook-post dat zijn partij Finland steunt en dat het parlement van Hongarije op 27 maart zal stemmen over de ratificatie. Een besluit over Zweden zal echter op een later tijdstip worden genomen, voegde hij eraan toe.

Zweden blijft achter

Cohesie: De stap van Erdoğan zal onvermijdelijk de bezorgdheid over de cohesie van het bondgenootschap aanwakkeren, nu Zweden – dat oorspronkelijk was uitgenodigd om samen met Finland toe te treden – voorlopig achterblijft.

  • Ankara heeft lange tijd zijn bezorgdheid geuit over de wapenuitvoer en de steun van de Zweden aan Koerdische groeperingen, wat maandenlange onderhandelingen met Stockholm heeft uitgelokt.
  • Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zegt zich echter geen zorgen te maken over de vertraagde toetreding van Zweden. “Het belangrijkste is dat zowel Finland als Zweden snel volwaardig lid worden van de NAVO, niet of ze op precies hetzelfde moment toetreden”.
  • Binnen het militaire bondgenootschap bestaat de hoop dat het Turkse parlement na de Turkse verkiezingen in mei kan instemmen met het Zweedse bod, aldus betrokkenen aan Politico.

(dv)

Meer