Turkse president Erdogan is tegen toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Scandinavische landen zijn gasthuizen voor terroristische organisaties”

De Turkse president Tayyip Erdogan zegt dat hij het niet zal accepteren dat Zweden en Finland toe zullen treden tot de NAVO. De landen zouden namelijk de thuishaven zijn van “terroristische” organisaties.

Gisterochtend sprak Finland zich positief uit over een toetreding tot de NAVO. De premier Sanna Marin en president Sauli Niinistö riepen het parlement op om in de “komende dagen” de nodige stappen te zetten om lid te worden van de defensie-alliantie. NAVO-baas Jens Stoltenberg heette het land alvast welkom en garandeert een soepele toetreding tot het bondgenootschap. De verwachting is dat ook Zweden binnenkort zal volgen.

De president van Turkije, Tayyip Erdogan, lijkt nu echter de toetreding van de twee landen te willen tegenhouden. “We volgen de ontwikkelingen, maar zijn niet positief gestemd”, aldus Erdogan. “Bovendien zijn de Scandinavische landen gasthuizen voor terroristische organisaties. In sommigen landen zijn ze zelfs lid van het parlement. Het is niet mogelijk voor ons om voorstander te zijn”. 

Erdogan voegde eraan toe dat ook het lidmaatschap van Griekenland in het verleden een grote fout was van het militaire bondgenootschap. Turkije en Griekenland werden beide in 1952 lid van de NAVO.

Voor elk besluit over de uitbreiding van de NAVO is een unanieme instemming van de huidige leden vereist, wat betekent dat het uitblijven van een goedkeuring van Turkije een eventuele toetreding kan tegenhouden.

Ook de president van Kroatië dreigde al tegen de toetreding van de Zweden en Finland te stemmen, zolang de republiek Bosnië en Herzegovina zijn kieswet niet wijzigt.

Terroristische groepering

Turkije heeft Zweden in het verleden ervan beschuldigd dat het land de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) steunt. De SDF is een alliantie van Koerdische en Arabische milities die in 2015 gevormd werden en de belangrijkste partner van het westen was in de strijd tegen IS.

Ankara beschouwt de Koerdische milities, die onderdeel vormen van de SDF, als terroristische groeperingen die banden hebben met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK is door de VS en de EU aangemerkt als terreurgroep.

Wrijving tussen Washington en Ankara

Het verzet van Erdogan tegen de toetreding van Zweden en Finland zal leiden tot kritiek van de andere leden van het bondgenootschap, precies op een moment dat de betrekkingen tussen het Westen en Turkije op gespannen voet staan. De banden van Erdogan met Poetin, maar ook de aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem in 2019, hebben gezorgd voor wrijving tussen Washington en Ankara.

Ook de erkenning van de Armeense genocide door president Joe Biden vorig jaar heeft Erdogan ontstemd. 

Rusland heeft Zweden en Finland gewaarschuwd en gedreigd met een militaire tegenreactie. Het Verenigd Koninkrijk heeft eerder deze week met beide landen een overeenkomst ondertekend, waarin staat dat de Britse strijdkrachten de twee landen zal verdedigen tegen een Russische aanval.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.