Turkse lira neemt duik, regulator grijpt in

Turkije beperkt de buitenlandse valuta die lokale banken kunnen wisselen voor lira. De Turkse munt moest deze maand al 3,4 procent in waarde inboeten.

De BDDK, de Turkse bankenregulator, maakte woensdag bekend dat het de valutahandel, waarbij bijvoorbeeld dollars voor lira’s gewisseld worden, tijdelijk aan banden gaat leggen. Deviezenwissels en derivaten mogen maar 10 procent van het eigen vermogen van Turkse banken bedragen.

De toezichthouder wil op die manier de volatiliteit van de gehavende munt tegengaan.

De lira heeft sinds het begin van december al 3,4 procent van zijn waarde verloren. Daarmee is het volgens persagentschap Bloomberg de slechtst presterende valuta van alle opkomende markten.

Valutacrisis door sanctiestress

In Turkije brak een valutacrisis uit in augustus toen politieke spanningen met de VS escaleerden. In oktober resulteerde het in Amerikaanse importheffingen op Turks staal en sancties tegen verschillende Turkse ministers. Amerikaans president Trump dreigde er toen mee dat hij ‘de Turkse economie zou vernietigen’, in reactie op de militaire invasie van Ankara in Noord-Syrië.

Sanctiestress is ook waardoor de lira nu in elkaar zakt. De Amerikaanse Senaat overweegt nieuwe sancties omdat Turkije S-400 defensieraketten van Rusland aankocht. Volgens de VS is dat ‘not done’ als NAVO-bondgenoot.

President Erdogan dreigt er op zijn beurt mee om de Amerikanen de toegang te ontzeggen tot de militaire basis van Incirlik in het zuiden van het land. Die basis is strategisch onmisbaar voor de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten. De VS stationeert er straaljagers, bommenwerpers, troepen en kernwapens.

Die politieke spanningen hebben een aanzienlijke economische impact. De Turkse inflatie steeg tot 10,6 procent, en zal waarschijnlijk nog hoger worden.

Meer