Turkije schaft verbod op dragen van hoofddoek in middelbare scholen af

In Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan het verbod op het dragen van de hoofddoek in middelbare scholen opgeheven. Volgens de islam mogen meisjes die de puberteit bereiken een hoofddoek of hijab dragen. Sommige bronnen spreken van een toelating voor jonge meisjes om een hoofddoek te dragen vanaf de leeftijd van 10 jaar.

In oktober vorig jaar had Turkije een 88-jarig verbod op het dragen van hoofddoeken door ambtenaren en universiteitsstudenten opgeheven. Het verbod blijft nog wel van kracht op militairen en mensen die in het gerechtelijk apparaat tewerkgesteld zijn.

Volgens Erdogan gaat het om een breed pakket hervormingen die de democratie moeten promoten. Tegenstanders zeggen dat de president zijn islamitische agenda wil doorvoeren.

In 1925 had de stichter van de seculiere Turkse staat, Mustafa Kemal Ataturk, de hoofddoek verbannen voor ambtenaren, leraars, parlementsleden en nog een reeks andere beroepen in de openbare sector.

Eerder dit jaar werd in het land ook de verkoop van alcohol aan banden gelegd. Verder is de controle op internet en sociale media de voorbije maanden herhaaldelijk opgevoerd.

Meer
Mijn Volglijst

Forse vertraging van de Belgische economie in zicht

09/12/2021 10:20

(ABM FN) De groei van de Belgische economie is in het vierde kwartaal vermoedelijk sterk vertraagd. Dit voorziet de Nationale Bank van België donderdag in een nieuwe raming. 

“Tegen het einde van het derde kwartaal lag de activiteit boven het peil van vóór de pandemie. Verschillende factoren wegen nu echter op de groei”, waarschuwde de Nationale Bank. 

Verwacht wordt dat de groei zal teruglopen van 2 procent in het derde kwartaal tot 0,2 procent in het vierde kwartaal.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20