Turkije schaft verbod op dragen van hoofddoek in middelbare scholen af

In Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan het verbod op het dragen van de hoofddoek in middelbare scholen opgeheven. Volgens de islam mogen meisjes die de puberteit bereiken een hoofddoek of hijab dragen. Sommige bronnen spreken van een toelating voor jonge meisjes om een hoofddoek te dragen vanaf de leeftijd van 10 jaar.

In oktober vorig jaar had Turkije een 88-jarig verbod op het dragen van hoofddoeken door ambtenaren en universiteitsstudenten opgeheven. Het verbod blijft nog wel van kracht op militairen en mensen die in het gerechtelijk apparaat tewerkgesteld zijn.

Volgens Erdogan gaat het om een breed pakket hervormingen die de democratie moeten promoten. Tegenstanders zeggen dat de president zijn islamitische agenda wil doorvoeren.

In 1925 had de stichter van de seculiere Turkse staat, Mustafa Kemal Ataturk, de hoofddoek verbannen voor ambtenaren, leraars, parlementsleden en nog een reeks andere beroepen in de openbare sector.

Eerder dit jaar werd in het land ook de verkoop van alcohol aan banden gelegd. Verder is de controle op internet en sociale media de voorbije maanden herhaaldelijk opgevoerd.