Key takeaways
- Turkije is van plan om tegen 2025 voor ongeveer 10 procent van zijn energiebehoefte een beroep te doen op kernenergie.
- De Akkuyu-kerncentrale, geleid door Rosatom, zal 4.800 megawatt elektriciteit opwekken en de CO2-uitstoot met minstens 18 miljoen ton per jaar verminderen.
- Turkije voorziet een toekomst met ten minste drie operationele kerncentrales in 2050, waaronder faciliteiten in de noordwestelijke regio Thracië en de Zwarte Zee-provincie Sinop.
Turkije wil een speler worden op het gebied van kernenergie en is van plan om zijn afhankelijkheid van deze energiebron aanzienlijk te vergroten. De eerste reactor van de Akkuyu kerncentrale in Mersin is bijna klaar en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn, hoewel dit twee jaar later is dan aanvankelijk verwacht. In totaal zullen de vier reactoren van Akkuyu 4.800 megawatt elektriciteit opwekken, waarmee bij volledige exploitatie wordt voorzien in ongeveer 10 procent van de energiebehoefte van Turkije. Dit ambitieuze project wordt geleid door het Russische staatsbedrijf voor atoomenergie Rosatom en is een hoeksteen van de Turkse strategie om de energieproductie te diversifiëren en de CO2-uitstoot te verminderen. Dit meldt Arabian Gulf Business Insight.
Turkije’s nucleaire ambities
Turkije streeft naar een toekomst met ten minste drie operationele kerncentrales in 2050. Naast Akkuyu zijn er plannen voor centrales in de noordwestelijke regio Thracië en de Zwarte Zee-provincie Sinop, die elk de capaciteit van de centrale in Mersin moeten evenaren. Verder onderzoekt Turkije de implementatie van kleine modulaire reactoren in verschillende regio’s om zijn energieproductiecapaciteit te versterken en te diversifiëren.
Deze verschuiving naar kernenergie wordt gedreven door een verwachte jaarlijkse stijging van 4 procent in de Turkse vraag naar elektriciteit tot halverwege deze eeuw. Als Europa’s grootste verbruiker van steenkool voor de opwekking van elektriciteit erkent Turkije de dringende noodzaak om af te stappen van op koolstof gebaseerde brandstoffen. Het Akkuyu-project zal naar verwachting de CO2-uitstoot met ten minste 18 miljoen ton per jaar verminderen, wat neerkomt op meer dan 3 procent van de totale uitstoot van Turkije.
Uitdagingen en milieuproblemen
Terwijl Turkije actief hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht nastreeft, blijven er uitdagingen op het gebied van energieopslag. Energieonderzoeker Büşra Zeynep Özdemir van de Foundation for Political, Economic and Social Research benadrukt dat kerncentrales een betrouwbare en continue energievoorziening bieden wanneer hernieuwbare energiebronnen niet aan de vraag kunnen voldoen.
Ondanks de ambities is het Akkuyu-project op obstakels gestuit. Een consortium van Turkse bedrijven dat aanvankelijk betrokken was bij de bouw en exploitatie van de centrale trok zich terug vanwege onenigheid over de commerciële voorwaarden met Rosatom. Bovendien werd het tijdschema van het project beïnvloed door de COVID-19 pandemie en de gevolgen van de oorlog van Rusland in Oekraïne, waaronder sancties die financiële transacties en de overdracht van technologie belemmerden.
Er is ook bezorgdheid geuit over het milieu in verband met het Akkuyu-project. Een aardbeving in 2023 met een kracht van 7,8 nabij Mersin benadrukte de seismische risico’s die inherent zijn aan de regio. Turkse functionarissen houden echter vol dat de Akkuyu-installatie ontworpen is om aardbevingen tot een kracht van 9,0 te weerstaan en dat er monitoringsystemen zijn om de seismische activiteit te beoordelen.
Conclusie
Het Turkse streven naar kernenergie betekent een belangrijke verschuiving in het Turkse energielandschap. Met ambitieuze doelen voor uitbreiding en diversificatie wil het land een betrouwbare en duurzame energietoekomst veiligstellen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!