Wijkt de grootste chipfabrikant uit naar Europa?

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ‘s werelds grootste microchip-fabrikant, overweegt om uit te breiden in Europa en Japan.

Waarom is dit belangrijk?

TSMC’s aandeel op de globale chipmarkt bedraagt iets meer dan 50 procent. Het bedrijf is van strategisch belang en bevindt zich op Taiwan, een eiland dat grootmacht China in de toekomst wil inlijven. Het Westen, erg afhankelijk van TSMC voor de belangrijke import van microchips, heeft er alle belang bij dat de chipleverancier uit Chinese handen blijft.

In het nieuws: CEO C.C. Wei van TSMC kondigde recent de plannen aan: “Op vraag van onze klanten, breiden we de capaciteit uit buiten Taiwan om te kunnen blijven produceren.”

  • 90 procent van de supergeavanceerde halfgeleiders komen van TSMC. Een gespecialiseerd technologiefabriek voor die chips zou gebouwd worden in Japan en naar verwachting in werking treden in het najaar van 2024.
  • “We overwegen ook om in Japan een tweede fabriek te bouwen, mits er voldoende vraag blijft van klanten en er voldoende overheidssteun volgt”, liet Wei optekenen. Hoogstwaarschijnlijk komt de regering wel met de nodige subsidies over de brug – volgens Asia Times tot wel 60 procent van de waarde van de fabriek.
  • In Europa onderhandelt TSMC met mogelijke partners om er eveneens een fabriek op poten te zetten. Eerst wil de microchipgigant evalueren of er voldoende overheidssubsidies zouden volgen en of hier voldoende vraag naar is.
  • Vorig jaar kondigde TSMC al aan dat ze een tweede semiconductorfabriek zou bouwen in de Verenigde Staten. Dat het bedrijf zo inzet op internationale uitbreiding zorgt wel voor bezorgdheid bij Taiwanezen.
  • Voor die uitbreiding volgt, plant TSMC in 2023 nog een kleine besparing op zijn investeringen. Vorig jaar spendeerde het bedrijf nog 36,3 miljard dollar aan nieuwe installaties en apparatuur. Dat zal dit jaar zakken met 1 tot 12 procent.

(lb)

Meer