Tsjetsjenië voert restricties in op muziek: focus op “Tsjetsjeense mentaliteit en ritme”

De Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft onlangs nieuwe regels ingevoerd die de toegestane muziekstijlen in het land aanzienlijk beperken. Voortaan mag enkel muziek worden gespeeld die “conform is aan de Tsjetsjeense mentaliteit en het ritme”. Dit betekent dat alle muziek met een tempo lager dan 80 beats per minuut (bpm) of hoger dan 116 bpm verboden is.

Deze maatregel is gericht op het tegengaan van “vervuilende Westerse invloeden” en het beschermen van de “Tsjetsjeense identiteit”. De Tsjetsjeense minister van Cultuur, Musa Dadayev, licht toe: “Alle muziek, zang en choreografie moet een tempo tussen de 80 en 116 bpm hebben. Dit maakt de muziek conform aan de Tsjetsjeense mentaliteit en het lokale gevoel voor ritme.”

Dadayev benadrukt dat het “lenen” van andere muziekculturen ontoelaatbaar is. De focus ligt op het overbrengen van het “culturele erfgoed van het Tsjetsjeense volk” aan de volgende generaties, inclusief de “morele en ethische standaarden” die hiermee gepaard gaan.

Muziek herwerken

Tsjetsjeense artiesten hebben tot 1 juni de tijd om hun bestaande muziek aan te passen aan de nieuwe richtlijnen. De meeste dancenummers zullen waarschijnlijk verboden worden, terwijl een aantal populaire Westerse nummers mogelijk nog binnen de toegestane grenzen vallen. Voorbeelden hiervan zijn Watermelon Sugar van Harry Styles (95 bpm), Levitating van Dua Lipa (103 bpm) en Crazy In Love van Beyoncé feat. Jay-Z (99 bpm).

De impact van deze nieuwe regels op de Tsjetsjeense muziekscene is nog onduidelijk. Sommigen vrezen dat de diversiteit en creativiteit in de muzieksector zullen worden belemmerd. Anderen zien het als een kans om de traditionele Tsjetsjeense muziek nieuw leven in te blazen.

Meer