Key takeaways
- De Tsjechische president Petr Pavel gelooft dat Donald Trump waarschijnlijk zal proberen de oorlog in Oekraïne te beëindigen.
- Elke deal met Rusland zou waarschijnlijk nadelig zijn voor Kiev en zijn NAVO-bondgenoten, mogelijk inclusief het afstaan van Oekraïens grondgebied aan Moskou.
- Europese NAVO-leden staan onder druk om hun defensie-uitgaven te verhogen, ondanks beloftes om 2 procent van hun BBP aan militaire uitgaven te besteden.
De Tsjechische president Petr Pavel denkt dat Donald Trump waarschijnlijk zal proberen de oorlog in Oekraïne te beëindigen, hoewel elke deal met Rusland waarschijnlijk nadelig zou zijn voor Kiev en zijn NAVO-bondgenoten. Dat meldt Newsweek. Pavel, een voormalig voorzitter van de militaire commissie van de NAVO, uitte zijn scepsis over Trumps claim om het conflict binnen 24 uur op te lossen, maar erkende zijn mogelijke pogingen om een deal te sluiten met de Russische president Vladimir Poetin.
Adviseurs van Trump hebben gezinspeeld op concessies in een dergelijke deal, waaronder mogelijk het afstaan van delen van het Oekraïense grondgebied onder Russische controle aan Moskou, het uitstellen van het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne met twee decennia of meer, en het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor het beschermen van de oostflank van Europa en uitgebreide gedemilitariseerde zones naar Europese naties. Details over hoe Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Poetin aan de onderhandelingstafel wil krijgen, blijven onduidelijk.
Trumps plannen blijven onduidelijk
Ondanks uitspraken tijdens zijn campagne over een “zeer veeleisend plan” om de oorlog te beëindigen, heeft Trump geen specifieke details over zijn strategie gegeven. Terwijl het Kremlin beweert onwetend te zijn over een dergelijk plan, houdt het vol dat Poetin openstaat voor een dialoog. Mogelijke oplossingen die in de inner circle van Trump naar voren zijn gebracht, zijn onder andere een toezegging van Oekraïne om zich minstens 20 jaar lang niet bij de NAVO aan te sluiten, voortzetting van de Amerikaanse wapenleveranties en een bevroren conflict waarbij Rusland de controle behoudt over ongeveer een vijfde van het Oekraïense grondgebied en Europese troepen patrouilleren in de gedemilitariseerde zone die daaruit voortvloeit.
Bezorgdheid onder Oekraïense functionarissen en hun aanhangers over de mogelijke aanpak van Trump komt voort uit zijn uitspraken over militaire hulp aan Oekraïne en zijn afhankelijkheid van Europese bondgenoten voor defensiebijdragen. Trump heeft zich bereid verklaard om Amerikaanse troepen uit Oekraïne terug te trekken en de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het land over te dragen aan Europese landen. Dit wekt bezorgdheid over het vermogen van Oekraïne om verdere Russische agressie te weerstaan zonder aanhoudende Amerikaanse steun.
Europese bondgenoten onder druk
Europese NAVO-leden staan onder druk om hun defensie-uitgaven te verhogen, ondanks beloftes om 2 procent van hun BBP aan militaire uitgaven te besteden. De situatie onderstreept de mogelijke noodzaak van een grotere Europese betrokkenheid bij het waarborgen van de eigen veiligheid en het ondersteunen van Oekraïne, ongeacht de uitkomst van toekomstige veranderingen in het Amerikaanse leiderschap.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!