Tsipras maakt deal met Trump voor F-16’s van 2,4 miljard dollar

Er is een grote controverse ontstaan in Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras zal namelijk 2,4 miljard dollar gaan uitgeven bij de Amerikanen om hun verouderde F-16’s te upgraden. Dat ligt dan ook bijzonder moeilijk bij de achterban van de ex-communist.

“Miljarden voor gevechtsvliegtuigen, terwijl je ondertussen bespaart op de sociale zekerheid? Een pure schande!”Het is een heldere, duidelijke oppositielijn die de linkerzijde toepast. In Nederland, toen de F-35 werd gekocht voor miljarden. In België, waar diezelfde F-35 meer dan waarschijnlijk de opvolger wordt van de F-16’s, en waar de huidige centrumrechtse oppositie ook miljarden zal moeten uitgeven aan zo’n nieuw, duur toestel.Maar wat als de meest linkse leider van heel Europa dergelijke beslissing op z’n bord krijgt? Alexis Tsipras groeide uit tot held van links in Europa, toen hij tegen de besparingspolitiek van Angela Merkel, van de Europese Unie, de Wereldbank en het IMF durfde ingaan. Plots waren hij en z’n minister van Financiën Yannis Varoufakis de nieuwe sterren aan het rode firmament.

Trump: “Dit gaat duizenden Amerikaanse jobs opleveren”

Een paar jaar later hoor je plots veel minder van Tsipras, bij diegenen die hem destijds bejubelden. Niet onlogisch: de man moet als Griekse premier ook moeilijke beslissingen nemen. En de upgrade van nieuwe F-16’s is daar eentje van. “Als we die upgrade nu niet doen, gaat het in de toekomst nog veel meer kosten.” Extra pijnlijk: de deal van de F-16’s werd vorige maand bekend gemaakt, bij een bezoek van Tsipras aan Washington DC. De Griekse premier stond er naast Donald Trump, de Amerikaanse president, in de rozentuin van het Witte Huis. “Dit gaat duizenden Amerikaanse jobs opleveren”, zei Trump, tot grote wanhoop en ergernis van de leden van Syriza, de communisten in Griekenland, de partij die Tsipras groot maakte. Interne Griekse documenten tonen aan dat Tsipras uitging van een bedrag van 1,1 miljard dollar, en dus buiten wandelde met meer dan het dubbele aan kosten. De Grieken spelen een belangrijke strategische rol binnen de Navo. Nu Turkije zich steeds vijandiger opstelt ten opzichte van de VS, zijn de Grieken nodig om de Turken daar wat in toom te houden. De deal moet in dat licht gezien worden, zo beweren analisten. Quasi wekelijks zijn er kleine contacten tussen Griekse en Turkse gevechtsvliegtuigen. Beide landen raakten het nooit eens over waar de luchtruimen van beide landen precies stoppen en beginnen. Griekenland kondigde bovendien aan om, als de overheidsfinanciën verder verbeteren, ook 15 tot 20 F-35 vliegtuigen te kopen. Ook Turkije kondigde al aan 100 van die toestellen te kopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20