Trump zet hoofd cyberveiligheid aan de kant via Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het ontslag van Chris Krebs aangekondigd. Dat is, of was, het hoofd cyberveiligheid. Krebs weigerde te zeggen dat er sprake was van fraude in de laatste presidentsverkiezingen, die Trump verloor.

Krebs stond aan het hoofd van CISA, het agentschap dat zich bezighoudt met cyberveiligheid maar dus ook de verkiezingen in goede banen te leiden. Hij moest ervoor zorgen dat niemand in de infrastructuur kon indringen.

Fraude

‘De presidentsverkiezingen van 3 november waren de veiligste in de geschiedenis van de Verenigde Staten’, zei Krebs eerder. ‘Er is geen bewijs dat er stemmen onterecht zijn geteld.’ Krebs had kort na de verkiezingen al aangegeven dat hij ontslag verwachtte. Dat is nu ook gebeurd.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1328852354049957888

‘De recente uitspraken van Chris Krebs over de beveiliging van de verkiezingen in 2020 waren fout’, staat er te lezen in een tweet van Trump. ‘Er waren veel ongepastheden en fraude. Zelfs dode mensen mochten stemmen, toezichthouders mochten niet binnen en er waren fouten in machines die stemmen van Trump naar Biden veranderden. Sommige stemmen waren ook te laat en veel meer. Daarom is Chris Krebs op staande voet ontslagen als directeur van het CISA.’

Twitter labelde de tweet meteen als ‘deze claim over verkiezingsfraude staat ter discussie’, maar Krebs zijn ontslag is wel een feit.

Rechtszaken verloren

Nadat duidelijk werd dat Joe Biden de verkiezingen zou winnen, heeft Trump een hele waslijst aan rechtszaken aangespannen. De meeste daarvan gaan over fraude bij de verkiezingen, hij heeft er nog geen enkele gewonnen. Gisteren nog verloor hij er in de belangrijke staat Pennsylvania en in Michigan.

Krebs van zijn kant reageerde ook al op Twitter. ‘Het was mijn eer om u te dienen. Vandaag verdedigen, morgen beveiligen’, staat er te lezen.

Ook de nummer twee van CISA, Brian Ware, die Krebs logischerwijze zou opvolgen, heeft intussen het agentschap verlaten. Geruchten zeggen dat aan hem gevraagd is om te vertrekken. Het is niet duidelijk wie de directeursstoel van Krebs zal innemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20