Ontmoeting tussen Trump en Zelensky zorgt voor wereldwijde verontwaardiging


Key takeaways

  • Wereldleiders hebben gereageerd met tegenstrijdige standpunten, waarbij sommigen hun steun aan Oekraïne hebben uitgesproken en anderen de inspanningen van Trump om vrede te bereiken hebben geprezen.
  • Amerikaanse wetgevers hebben Trump en Vance bekritiseerd voor het bevoordelen van de belangen van de Russische president Vladimir Poetin.
  • Europese leiders hebben hun inzet voor het vinden van een duurzame oplossing voor het conflict in Oekraïne opnieuw bevestigd.

Een verhitte woordenwisseling tussen de Oekraïense president Zelensky, de Amerikaanse president Trump en Amerikaanse vicepresident Vance in het Oval Office heeft heel wat reacties opgeleverd van wereldleiders en Amerikaanse wetgevers.

Deze gespannen ontmoeting, die abrupt werd beëindigd, heeft bezorgdheid gewekt over het toekomstige verloop van de betrekkingen tussen de VS en Oekraïne.

Reactie Amerikaanse wetgevers

Amerikaanse wetgevers hebben de afhandeling van de ontmoeting snel bekritiseerd.

Democraten in de Senaat beschuldigen Trump en Vance ervan de belangen van de Russische president Vladimir Poetin te bevoordelen. De minderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer, sprak zijn afkeuring uit door te zeggen dat Trump en Vance in feite de agenda van Poetin dienen en zwoer dat de Democraten in de Senaat zullen blijven pleiten voor vrijheid en democratie. Ook Democratische afgevaardigden hebben Trump bekritiseerd, waarbij één afgevaardigde beweerde dat de ontmoeting een overwinning voor Poetin was en dat Trump en Vance zijn meest effectieve bondgenoten zijn.

De Republikeinse afgevaardigde Don Bacon uit Nebraska veroordeelde de ontmoeting ook en noemde deze schadelijk voor het buitenlands beleid van Amerika.

Reactie Russische functionarissen

In tegenstelling tot de Amerikaanse reactie, hebben Russische functionarissen de spot gedreven met de positie van Zelensky. De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken merkte op dat het opmerkelijk was dat Trump en Vance zich tijdens de ontmoeting onthielden van fysieke agressie.

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev ging naar sociale media om Zelensky te prijzen voor het ontvangen van een “stevige terechtwijzing” in het Oval Office en verwees spottend naar hem als een “cocaïneclown”.

Kirill Dmitriev, een belangrijke onderhandelaar voor Moskou, bestempelde de woordenwisseling tussen Trump en Zelensky als historisch belangrijk.

Reactie Oekraïense en Europese leiders

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrii Sybiha, prees Zelensky voor het tonen van moed en kracht door vast te houden aan wat hij gelooft dat juist is. Sybiha benadrukte dat Zelensky het standpunt en de inzet van Oekraïne vertegenwoordigt om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken.

Verschillende Europese leiders hebben ook hun steun voor Oekraïne uitgesproken. De Franse president Emmanuel Macron verklaarde dat Rusland de agressor is en dat de Oekraïners de slachtoffers zijn, en benadrukte dat het belangrijk is om degenen te steunen die al sinds het begin van het conflict vechten. Hij is van mening dat het steunen van Oekraïne en het sanctioneren van Rusland drie jaar geleden de juiste beslissing was en dat dit moet worden voortgezet.

De Spaanse premier Pedro Sánchez betuigde zijn solidariteit met Oekraïne in het Spaans, Engels en Oekraïens.

De Duitse kanselier Olaf Scholz bevestigde dat de Oekraïners boven alles vrede willen en dat Duitsland zich inzet voor een duurzame en rechtvaardige oplossing. Hij verzekerde Zelensky van de onwrikbare steun van Duitsland en Europa.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni riep op tot een dringende topontmoeting tussen de Verenigde Staten, Europa en hun bondgenoten om de oorlog in Oekraïne te bespreken, en benadrukte de noodzaak van een open dialoog over de aanpak van wereldwijde uitdagingen, te beginnen met Oekraïne.

Daarentegen bedankte de Hongaarse premier Viktor Orban Trump voor zijn “moedige pleidooi voor vrede”, waarbij hij beweerde dat sterke leiders vrede bewerkstelligen terwijl zwakke leiders oorlog initiëren.

Andere Europese leiders, waaronder de Poolse premier Donald Tusk, de Noorse premier Jonas Gahr Støre, de Zweedse premier Ulf Kristersson, de Litouwse president Gitanas Nausėda, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Harris, de Tsjechische premier Petr Fiala en de Letse premier Evika Siliņa hebben ook hun steun aan Oekraïne bevestigd.

De Europese Unie en het VK

De Britse premier Keir Starmer herhaalde zijn steun voor Oekraïne en verklaarde zich te zullen inzetten voor het vinden van een weg naar een duurzame vrede op basis van de soevereiniteit en veiligheid van Oekraïne.

De Europese Unie heeft haar solidariteit met Oekraïne betuigd. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Antonio Costa hebben Zelensky verzekerd van voortdurende samenwerking bij het streven naar een rechtvaardige en duurzame vrede. Kaja Kallas, topdiplomaat van de Europese Unie, uitte haar bezorgdheid over het leiderschap van de Verenigde Staten binnen de trans-Atlantische alliantie, en suggereerde dat Europa moet opstaan en deze verantwoordelijkheid op zich moet nemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.