Trump zegt dat de VS geen olie uit het Midden Oosten meer nodig heeft, de realiteit zegt iets gans anders

De Saudische olieproductie is gehalveerd nadat de olievelden van Abqaiq vorig weekeinde door een reeks drones werden aangevallen. Dat heeft grote gevolgen voor de prijs van olie. Maandag ging de prijs van een vat ruwe olie ruim 14% hoger. Dat wordt straks doorgerekend in de benzineprijzen. Automobilisten zullen dan meer betalen voor benzine.

De Amerikaanse president Trump maakte onmiddellijk na de aanslagen duidelijk dat hij de Amerikaanse strategische reserves zou aanspreken om grote prijsfluctuaties te vermijden. In een tweet liet hij weten dat, omdat zijn land het de voorbije jaren zo goed heeft gedaan op vlak van energie (dank u, meneer de President!), de VS een netto uitvoerder van en de grootste producent van energie ter wereld is geworden. Daarom heeft het geen olie uit het Midden-Oosten meer nodig, aldus de president.

Zoals gewoonlijk vertelt Trump ook nu maar een halve waarheid. Uit officiële gegevens van de Amerikaanse overheid blijkt dat de VS dankzij  de vorig decennium ingezette productie van schalie-olie wel degelijk de grootste olieproducent ter wereld is geworden.

VS pompen 12 miljoen vaten olie per dag op en verbruiken er… 20 miljoen

De Amerikanen pompen dagelijks zo’n 12 miljoen vaten olie per dag op. Niemand doet beter. Maar… de VS verbruiken 20 miljoen vaten op dagbasis, waardoor er nog massa’s olie moeten worden geïmporteerd. Uit cijfers van de U.S. Energy Information Administration valt af te leiden dat de VS in 2018 maandelijks gemiddeld nog 48 miljoen vaten olie importeerden uit het Midden-Oosten. Dat is een derde minder dan 10 jaar geleden. De cijfers zijn vergelijkbaar met de situatie in 1995 en 1996.

Maar… niet de VS, maar Saudi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld. Elke dag opnieuw stuurt het zo’n 7 miljoen vaten olie naar zowat  alle uithoeken van de wereld.

De Amerikanen trachten dat verschil grotendeels te compenseren door petroleum te importeren vanuit Canada, maar ook Saudi-Arabië, Irak en andere Golfstaten exporteren hun olie naar de VS. Vooral omdat Amerikaanse raffinaderijen de voorkeur geven aan olie afkomstig uit het Midden-Oosten. De grootste raffinaderij van de VS – Motiva Enterprises LLC in Port Arthur (Texas) – is voor 50% eigendom van het Saudische staatsoliebedrijf Aramco en levert een product af naar Saudische normen.

Insiders zien in de huidige problemen met de Saudische productie wel een uitgelezen kans voor Amerikaanse producenten om hun overzeese markt uit te breiden.

[Op de satellietfoto boven zijn een vijftal enorme rookpluimen te zien. Het gaat om rook afkomstig van brandende oliebronnen. Die zijn afkomstig van het Saudische Abqaiq, het grootste olieverwerkingscomplex ter wereld. Dat werd zaterdag het doelwit werd van een gecoördineerde terreuraanslag uitgevoerd met drones.]

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.