Trump wil ook een muur in… Ierland

Maandenlang hamerde Donald Trump op zijn plan om illegale immigranten tegen te houden door het bouwen van een muur op de grens met Mexico, nu wil hij ook een muur in Ierland. Die muur moet één van Trumps golfterreinen beschermen tegen overstromingen door de klimaatwijziging. Een fenomeen dat Trump nochtans als ‘een verzinsel van en voor de Chinezen’ omschrijft.

In z’n verkiezingstoespraken ontkent Trump nog steeds het bestaan van diezelfde klimaatopwarming. Donderdag kondigde bij een meeting in North-Dakota zelfs aan het recent afgesloten klimaatakkoord in Parijs ongedaan te willen maken. North-Dakota kende voor de start van de oliecrisis een geweldige economische boom, met dank aan de schaliegasindustrie. Die staat heeft uiteraard geen boodschap aan klimaatakkoorden en Trump speelde daar handig op in.

Indien hij president wordt zal hij de Amerikaanse energiesector volledig dereguleren en ook het omstreden Keystone XL-project nieuw leven inblazen. Dat is een pijplijn die ruwe olie van de teerzanden in de provincie Alberta naar de Amerikaanse zuidkust wil transporteren. Vorig jaar wees de regering Obama de bouwvergunning voor de aanleg van de oliepijplijn tussen Canada en de Verenigde Staten af, op basis van een reeks rechtszaken, aangespannen door olie-raffinaderijen, milieuactivisten en enkele leden van het Amerikaanse Congres.

Het Ierse Doonbeg wordt wel bedreigd door de klimaatwijziging

Waar Trumps financiële belangen worden gedwarsboomd heeft de vastgoedtycoon wel oren naar de klimaatwijziging. In het Ierse plaatsje Doonbeg aan de Ierse westkust bijvoorbeeld, waar hij in 2013 een golfterrein kocht. In de daaropvolgende jaren zag hij het golfterrein steeds verder bedreigd worden door de opkomende oceaan. Bij elke grote storm werden verschillende meters duinen vernietigd.

Daarop besloot Trump’s Ierse holding, TIGL Ireland Enterprises, een vergunning aan te vragen voor het bouwen van een rotsmuur langs het strand. Die muur moet vier meter hoog worden en zich over 2.8 kilometer uitstrekken. In die aanvraag schrijven Trump’s consultants dat de muur nodig is ‘vanwege de effecten van de klimaatwijziging.’

Trump zelf noemt die klimaatopwarming steevast een ‘hoax’ en ‘pseudo-wetenschap’.

Iets wat hem nu op felle kritiek komt te staan. Onder andere vanwege voormalig Republikeins congreslid Bob Inglis. Die zei daarover in een interview met Politico het volgende:

“Ik stel vast dat Trump z’n eigendommen beschermt tegen risico’s en ondertussen zaken zegt waarvan hij weet dat ze niet waar zijn. Ik heb begrip voor mensen die echt onwetend zijn. Mensen misleiden is echter iets helemaal anders.” 

Ierse milieugroeperingen verzetten zich tegen de bouw van de muur. Ze zeggen dat de golfbaan geen kritische infrastructuur is die tegen overstromingen moet beschermd worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20