Key takeaways
- Trump zal een decreet ondertekenen dat Engels tot officiële taal maakt in de VS.
- Dit zou een historische stap zijn, aangezien geen enkele federale taal ooit eerder officieel is ingesteld.
- De beslissing komt overeen met eerdere uitvoerende orders die gericht zijn op het beperken van belastinggeld voor illegale immigratie.
Een functionaris van het Witte Huis heeft aangekondigd dat president Donald Trump van plan is om een uitvoeringsbesluit te ondertekenen waarbij Engels de officiële taal van de Verenigde Staten wordt. Dit zou een historische stap zijn, aangezien het land nooit een officiële federale taal heeft gehad, ondanks dat sommige staten Engels als hun eigen taal hebben aangenomen. De timing van de ondertekening is nog niet bekend gemaakt.
Trumps maatregelen beperken steun voor niet-Engelssprekenden
Tijdens zijn presidentiële campagne bekritiseerde Trump de Republikeinse rivaal Jeb Bush voor het spreken van een andere taal op het campagnetraject, waarbij hij het belang van het Engels in de natie onderstreepte. Zijn uitvoeringsbesluit zal een eerdere federale eis van president Bill Clinton ongedaan maken, namelijk dat agentschappen en ontvangers van federale fondsen taalondersteuning moeten bieden aan niet-Engelssprekenden. Dit sluit aan bij andere uitvoerende orders die Trump sinds 20 januari heeft ondertekend, zoals die gericht op het beperken van belastinggeld voor illegale immigratie.
32 Amerikaanse staten erkennen Engels als officiële taal
Op dit moment erkennen 32 Amerikaanse staten Engels als hun officiële taal, volgens ProEnglish, een organisatie die voor deze benaming pleit. De taalkwestie is vooral controversieel geweest in staten zoals Texas, waar het gebruik van Spaans in het openbare leven tot voortdurende discussies heeft geleid. Voorvallen zoals een senator die in 2011 eiste dat een activist voor immigrantenrechten Engels zou spreken tijdens een hoorzitting, illustreren de gevoeligheid van dit onderwerp.
Het Spaanse verleden van Texas beïnvloedt taaldebat
Dit debat weerspiegelt de aanhoudende spanningen in Texas, dat ooit onderdeel was van Mexico en het Spaanse Rijk. Voor veel oudere Mexicaans-Amerikaanse Texanen voegt de herinnering aan strafmaatregelen voor het spreken van Spaans op school in de jaren 1950 nog een extra dimensie toe aan deze complexe kwestie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!