Key takeaways
- Handelstarieven zijn belastingen die worden geheven op geïmporteerde goederen.
- De overheid van de VS kan de kosten van de tarieven geheel of gedeeltelijk doorrekenen aan de consument, waardoor de prijzen stijgen.
- Landen als China, Mexico en Canada hebben vergeldingsmaatregelen tegen Amerikaanse tarieven genomen met hun eigen handelsmaatregelen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op agressieve wijze tarieven op geïmporteerde goederen ingevoerd. Deze strategie, een belangrijk onderdeel van zijn economische plan, is bedoeld om de Amerikaanse productie te ondersteunen en banen te beschermen door buitenlandse producten duurder te maken voor Amerikaanse consumenten.
Wat zijn handelstarieven?
Handelstarieven zijn in wezen belastingen die worden geheven op goederen die uit andere landen worden geïmporteerd. Ze worden meestal berekend als een percentage van de waarde van het product. Een tarief van 25 procent op een product van 10 dollar zou bijvoorbeeld resulteren in een extra heffing van 2,50 dollar. De bedrijven die deze goederen importeren dragen de verantwoordelijkheid voor het betalen van deze belasting aan de overheid, die ervoor kan kiezen om de kosten geheel of gedeeltelijk door te rekenen aan de consumenten, wat kan leiden tot prijsstijgingen.
Potentieel van tarieven
Trump rechtvaardigt zijn gebruik van tarieven met het argument dat ze Amerikanen zullen aanmoedigen om in eigen land geproduceerde goederen te kopen, waardoor de Amerikaanse economie gestimuleerd wordt en de belastinginkomsten toenemen. Hij probeert het handelstekort, het verschil tussen de waarde van goederen die een land importeert en exporteert, te verminderen. De VS had bijvoorbeeld een aanzienlijk handelstekort met de Europese Unie in 2024.
- Daarnaast heeft Trump beweerd dat tarieven een middel zijn om landen als China, Mexico en Canada onder druk te zetten om problemen als migratie en drugshandel naar de Verenigde Staten aan te pakken. Hoewel hij de mogelijkheid van een economische terugval als gevolg hiervan erkent, houdt hij vol dat de voordelen groter zijn dan de risico’s.
Collaterale effecten van tarieven
Economen voorspellen prijsstijgingen voor een breed scala aan geïmporteerde goederen, van dranken en voedingsmiddelen tot brandstof en auto-onderdelen. Deze prijsstijgingen zijn het gevolg van bedrijven die hogere kosten aan consumenten doorrekenen of de invoer helemaal terugschroeven, wat leidt tot schaarste en hogere prijzen voor beschikbare goederen.
De auto-industrie is bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van invoerrechten. Aangezien de import van auto’s een aanzienlijk deel van de autoverkoop in de VS voor zijn rekening neemt, zal de importbelasting van 25 procent op auto’s en auto-onderdelen onvermijdelijk tot prijsstijgingen leiden. Dit effect wordt nog versterkt door de complexe toeleveringsketens in de autosector, waarbij onderdelen tijdens het productieproces vaak meerdere keren de grens oversteken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!