Key takeaways
- Trump heeft de tarieven op Canada en Mexico uitgesteld te midden van de marktvolatiliteit, vanwege zorgen over mogelijke economische gevolgen.
- De tarieven worden na een maand weer ingesteld, waarbij Canadese importen zijn vrijgesteld als ze voldoen aan de handelsovereenkomst USMCA 2020, terwijl andere Canadese producten een tarief van 10 procent krijgen.
- Een tweede golf van Canadese tarieven is opgeschort na het uitvoerend bevel van Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de geplande tarieven van 25 procent op bepaalde importproducten uit Canada en Mexico tijdelijk stopgezet, uit bezorgdheid over mogelijke economische gevolgen van een bredere handelsoorlog. Deze tarieven, die oorspronkelijk bedoeld waren om de smokkel van fentanyl aan te pakken en illegale immigratie naar de Verenigde Staten te beperken, hebben het langdurige Noord-Amerikaanse handelspartnerschap onder druk gezet. Hoewel het Witte Huis volhoudt dat de tarieven bedoeld zijn om illegale activiteiten tegen te gaan, hebben ze onrust veroorzaakt onder Amerikaanse consumenten en een daling van de aandelenmarkt veroorzaakt. Desondanks heeft Trump bevestigd dat hij vanaf 2 april “wederkerige” tarieven zal opleggen.
De uitvoerende orders die door Trump zijn ondertekend, bepalen dat Mexicaanse importen die voldoen aan de handelsovereenkomst USMCA voor 2020, gedurende één maand vrijgesteld zullen worden van de tarieven van 25 procent. Ook Canadese importproducten, met name auto’s en auto-onderdelen die voldoen aan de USMCA, zullen de tarieven een maand lang vermijden. Voor andere Canadese producten, zoals potas en energiebronnen, zal echter een tarief van 10 procent gelden. Trump bestempelde deze maatregel als een kortetermijnmaatregel om Amerikaanse autobedrijven te beschermen en ontkende enig verband met reacties op de markt. Hij gaf geen duidelijkheid over zijn toekomstplannen zodra de tarieven over een maand weer van kracht worden.
Canada handhaaft vergeldingsheffingen tegen de VS
Canada reageerde door zijn vergeldingsheffingen tegen de VS te handhaven, ondanks Trumps uitstel van sommige heffingen. Canada heeft al voor 30 miljard Canadese dollar aan vergeldingsheffingen ingevoerd op Amerikaanse producten zoals sinaasappelsap, pindakaas, koffie, apparaten, schoeisel, cosmetica, motorfietsen en bepaalde pulp- en papierwaren. Een tweede golf van Canadese tarieven, die over drie weken van kracht zouden worden en betrekking hadden op producten zoals elektrische voertuigen, fruit, groenten, zuivel, rundvlees, varkensvlees, elektronica, staal en vrachtwagens, is opgeschort na het uitvoerend bevel van Trump.
Gevolgen voor huishoudens in Minnesota
Om de druk nog verder op te voeren, heeft Ontario Premier Doug Ford aangekondigd dat Ontario vanaf maandag een toeslag van 25 procent zal heffen op elektriciteit die geëxporteerd wordt naar ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen als reactie op de tariefplannen van Trump. Deze beslissing heeft gevolgen voor de elektriciteit die geleverd wordt aan huishoudens in Minnesota, New York en Michigan. Ford uitte zijn frustratie over de voortdurende onzekerheid en benadrukte dat Canada waakzaam zal blijven totdat Trump de dreiging van tarieven definitief wegneemt.
China kondigt vergeldingsmaatregelen aan tegen VS-tarieven
China mengde zich ook in de situatie, waarbij de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi verklaarde dat Peking vergeldingsmaatregelen zou blijven nemen tegen de “willekeurige tarieven” van de VS. Hij beschuldigde Washington van het innemen van een confronterende houding, waarbij hij benadrukte dat China’s inspanningen om de VS te helpen bij het bestrijden van de fentanyl-crisis werden beantwoord met strafmaatregelen. Yi benadrukte dat dergelijke acties de bilaterale betrekkingen onder druk zetten en het wederzijds vertrouwen ondermijnen.
Wederzijdse tariefverhogingen VS-China destabiliseren markten
De voortdurende wederzijdse tariefverhogingen tussen de VS en China hebben de financiële markten destabiliseerd, het consumentenvertrouwen aangetast en onzekerheid gecreëerd voor bedrijven. Ondanks een korte opleving van de markt na de aankondiging van de minister van Handel, Howard Lutnick, over een maandenlange tariefpauze, keerden de aandelenkoersen snel terug naar een dalende trend. De S&P 500-index is onder het niveau van voor de verkiezingen gedaald. Lutnick blijft ervan overtuigd dat de marktvolatiliteit tijdelijk is en belangrijk voor de langetermijngroei van de Amerikaanse economie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!