Key takeaways
- President Trump heeft autofabrikanten wiens voertuigen voldoen aan de USMCA-oorsprongsregels een maand vrijgesteld van invoerrechten.
- De vrijstelling geldt voor voertuigen die voldoen aan de USMCA-contentvereisten en voorkomt zo een economisch nadeel voor deze fabrikanten.
- Aandelen van autofabrikanten zoals GM, Ford en Stellantis stegen aanzienlijk na de aankondiging.
Autofabrikanten wiens voertuigen voldoen aan de oorsprongsregels van de United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) hebben een maand vrijstelling gekregen van invoerrechten. Dit besluit volgt op een verzoek van grote Amerikaanse autofabrikanten, waaronder General Motors, Ford Motor en Stellantis. Zij drongen er bij president Trump op aan om de 25 procent tarieven op import uit Mexico en Canada kwijt te schelden. Het Witte Huis bevestigde dat Trump de dag voor de aankondiging met de top van deze bedrijven sprak.
Perssecretaris Karoline Leavitt verklaarde dat de vrijstelling een periode van een maand biedt waarin voertuigen die voldoen aan de USMCA-vereisten niet onderworpen zijn aan de tarieven. Dit voorkomt een economisch nadeel voor de fabrikanten. Ze benadrukte dat de president openstaat voor soortgelijke verzoeken van andere industrieën.
Reactie van de industrie en vrijstellingen
Leavitt bevestigde dat de “Grote Drie” autofabrikanten uit Detroit het initiatief namen voor het gesprek met Trump. Bronnen van CNBC onthulden dat GM-CEO Mary Barra, Stellantis-voorzitter John Elkann, Ford-CEO Jim Farley en Ford-voorzitter Bill Ford deelnamen aan het gesprek. De vrijstelling geldt specifiek voor fabrikanten wiens voertuigen voldoen aan de USMCA-voorschriften, die tijdens Trumps eerste ambtstermijn werden opgesteld.
Na de aankondiging stegen de aandelen van GM, Ford en Stellantis aanzienlijk. Het is nog onduidelijk of de vrijstelling ook geldt voor auto-onderdelen en of Tesla-CEO Elon Musk invloed had op de tarieven of het uitstel. Deze stap maakt verdere gesprekken mogelijk tussen het Witte Huis en de auto-industrie over tarieven. Het sluit ook beter aan bij mogelijke tariefregelingen voor auto’s die van buiten Noord-Amerika worden geïmporteerd.
Verduidelijkingen en noodplannen
In zijn toespraak tot het Congres beweerde Trump dat er een “groei in de auto-industrie zou zijn zoals niemand die ooit heeft gezien”. Hij schreef dit toe aan zowel de recente verkiezingsoverwinning als het opleggen van de tarieven. Trump benadrukte ook een “nieuwe” fabrieksinvestering door Honda Motor in Indiana. Honda heeft weliswaar een grote assemblagefabriek in de staat, maar hun recente grote investeringen zijn geconcentreerd in Ohio. Het bedrijf verduidelijkte dat er op dit moment geen plannen zijn voor een nieuwe fabriek in de VS, maar erkende de erkenning van Trump.
De American Automotive Policy Council had eerder betoogd dat voertuigen en onderdelen die aan de USMCA-vereisten voldoen, vrijgesteld zouden moeten worden van de tariefverhoging. Experts in de auto-industrie waarschuwen dat langdurige tarieven de bedrijfswinsten en productieplannen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
Franse autotoeleverancier Forvia werkt samen met klanten, waaronder autofabrikanten, aan noodplannen voor de tarieven. CEO Martin Fischer benadrukte dat hogere autoprijzen onvermijdelijk zijn als de tarieven aanhouden. S&P Global Mobility voorspelde dat ongeveer een derde van de autoproductie in Noord-Amerika volgende week zou kunnen worden verlaagd als gevolg van de tarieven van 25 procent. Dit onderstreept de aanzienlijke impact die deze tarieven op de auto-industrie kunnen hebben.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!