Trendwatcher Bert Van Thilborgh: “De werknemer komt in de driver’s seat”

Van Thilborgh spreekt op Business AM Radio over het nieuwe fenomeen ‘transpayrency’. Werknemers eisen meer transparantie over welke lonen betaald worden in het bedrijf.


Beluister het volledige gesprek hier

Waarom is dit belangrijk?

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben werknemers meer macht. Een gevolg hiervan is dat ze meer van bedrijven vragen, bijvoorbeeld informatie over de lonen van collega’s.
  • “We zien heel duidelijk dat de vraag naar arbeid veel groter is dan het aanbod. Dus we zitten met een groot probleem dat er echt een krapte is op de arbeidsmarkt.” zegt Van Tilborgh. 
  • “De werknemer komt meer in de driver’s seat terecht en verlangt meer van bedrijven. We zien dat één van die uitingen is dat ze heel transparant willen weten hoeveel iedereen binnen een bedrijf verdient.”
  • In Scandinavië staan ze hier al ver mee. “Bij het nationale voetbalteam van Noorwegen is dit al zo. Spelers verdienen evenveel, of het nu vrouwen of mannen zijn. De grote ster Haaland, die nu furore maakt bij Manchester City, verdient evenveel als een minder bekende vrouwelijke keeper van het Noorse voetbalelftal”, weet Van Tilborgh.

Een goede zaak?

  • “Ik denk dat, vanuit het standpunt van bedrijven, het zelfs zeer goed is dat ze die transparantie hebben”, zegt de trendwatcher. “Dat leidt tot openheid en ik denk dat dat voor bedrijven veel meer voordelen biedt om op de werkvloer de discussies tussen werknemers eigenlijk een stuk te fnuiken.”
  • “Voor de werknemer is het ook een voordeel, omdat die eigenlijk ook een duidelijke loopbaanplanning kan maken en binnen die transpayrency heel duidelijk kan weten: ‘Oké, ik heb nu dit loon en volgend jaar of binnen twee, drie jaar kan ik naar dat loon evolueren binnen die functie.” voegt Van Thilborgh nog toe.

(as)

Meer