Traditioneel kerstdiner wordt duurder

Een traditioneel kerstdiner kan dit jaar duurder uitvallen dan normaal. Dat blijkt uit berekeningen van een een Brits consultancybureau.

De prijzen van kalkoenen, spruiten en aardappelen in het Verenigd Koninkrijk zullen in de kerstperiode hoger liggen dan anders. Door slechte weersomstandigheden is het aanbod van die producten minder groot en dat gaan Britse consumenten in hun portefeuille voelen.

Bij de kalkoenen is de warme zomer de boosdoener. Als gevolg van de hoge temperaturen waren er minder eieren, en dus minder kalkoenen. Bovendien zijn een aantal kalkoenproducenten overgestapt naar het fokken van kippen.

Wat betreft de spruiten en aardappelen, is het omgekeerde aan de hand. Het aanbod aan groenten is ingeperkt door het natte voor- en najaar in Groot-Brittannië.

Stevige stijging van voedselprijzen

Het consultancybureau CGA, dat om de drie maanden een Foodservice Price Index opstelt, merkt de laatste jaren een aanhoudende stijging van de voedselprijzen. Alleen de laatste 12 maanden zijn die met bijna 6,8 procent gestegen.

Dat is een pak hoger dan de officiële inflatie van consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Die ligt momenteel op 1,5 procent. CGA vermoedt daarom dat de supermarkten en retailers de hogere kosten niet volledig doorrekenen aan de klanten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20