Topman Griekse inlichtingendienst stapt op na nieuw spionageschandaal

Panagiotis Kontoleon, de directeur van de Griekse inlichtingendienst (Ethnikí Ypiresía Pliroforión, EYP) stapt op na een schandaal. Zijn dienst zou gebruik gemaakt hebben van Predator-spionagesoftware om verschillende politici en journalisten te bespioneren.

Al in april van dit jaar werd de EYP in verband gebracht met de spionagesoftware. De Griekse journalist Thanasis Koukakis, die voor CNN Griekenland werkt en onderzoek doet naar financiële misdrijven, werd met behulp van Predator-spionagesoftware geschaduwd.

Deze software, die van buitenaf op je toestel kan worden gezet, kan je camera of microfoon aanzetten en meeluisteren of meekijken. Het kan de data vanop je toestel ook extraheren en doorspelen naar externen. Predator werd vermoedelijk ontwikkeld door het Noord-Macedonische Cytrox en werd verkocht aan verschillende overheden, onder meer die van Egypte, Servië, Spanje en… Griekenland.

Nooit aangekocht

De bal ging pas echt aan het rollen nadat Nikos Androulakis, de leider van de Griekse oppositiepartij PASOK (de socialistische partij) en Europees parlementslid, door het EP op de hoogte werd gebracht dat er een poging was ondernomen om Predator-spionagesoftware op zijn gsm te installeren. Het Europees Parlement riep dit systeem in het leven nadat verschillende parlementsleden slachtoffer waren geworden van spionage met Pegasus, het bekendere, Israëlische broertje van Predator.

Meteen werd gekeken naar de EYP. Tijdens een parlementaire commissie achter gesloten deuren had spy chief Kontoleon namelijk toegegeven dat zijn diensten de Griekse onderzoeksjournalist Koukakis hadden afgeluisterd. De Griekse overheid hield echter vol dat ze geen Predator-software gebruikte, en deze zelfs nooit had aangekocht.

Niet enkel Griekenland

Een week na de klacht van Androulakis diende echter Grigoris Dimitriadis, de kabinetschef van Grieks premier Kyriakos Mitsotakis, zijn ontslag in. De EYP is een dienst die rechtstreeks valt onder de bevoegdheden van de premier. Enkele uren later stapte ook EYP-chef Panagiotis Kontoleon op, officieel vanwege “fouten tijdens een gerechtigde afluisteropdracht”.

Kontoleon is echter niet de enige hoofd van een Europese inlichtingendienst die buitenvliegt na een afluister schandaal. Op 10 mei zette de Spaanse regering Paz Esteban op straat, het hoofd van de Centro Nacional de Inteligencia (CNI). De CNI had uitvoerig gebruik gemaakt van Pegasus-software: onder meer Catalaanse separatisten werden gevolgd, maar ook de Spaanse premier Pedro Sanchez.

Meer