De ‘koop de dip’-benadering op de aandelenmarkten zal niet werken met het conflict tussen Rusland en Oekraïne op de achtergrond. De markten zullen immers totaal onvoorspelbaar blijven zolang de oorlog voortduurt, meent topeconoom Mohamed El-Erian. De voorzitter van Queens’ College in Cambridge denkt in een column voor persagentschap Bloomberg luidop na over de beste aanpak voor beleggers in oorlogstijden.
Mohamed El-Erian, de vooraanstaande economische adviseur van de grootste Europese verzekeraar Allianz, waarschuwt beleggers om niet te snel terug te keren naar de aandelenmarkt terwijl Rusland oorlog blijft voeren tegen Oekraïne.
In plaats daarvan moeten ze hun portefeuilles herschikken tijdens de rebounds, en kritischer zijn over eventuele aankopen. Dat schrijft hij vandaag in een column.
Niet hopen op een rally
“Tenzij beleggers de tot nu toe ongrijpbare Poetin-afslag (de manier waarop Poetin de oorlog kan stoppen zonder gezichtsverlies te lijden, red.) kunnen identificeren” zouden ze beter hun aandelenposities reorganiseren tijdens oplevingen, in plaats van de huidige dip te kopen en te hopen op een lange rally in de nabije toekomst, betoogt El-Erian.
Hij waarschuwt dat de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne erger zullen worden naarmate het conflict aansleept. Dat zal meer onrust en onzekerheid teweegbrengen op de markt, en de liquiditeit doen wankelen.
Verstoringen
Voor beleggers die gewoonlijk de dip kopen, merkt El-Erian op dat succes veel minder zeker is in het huidige klimaat. Een bredere opleving van de markt zal niet vanzelfsprekend zijn, tenzij de oorlog afneemt, en zelfs dan kan de markt met verstoringen te maken krijgen.
Gezien het huidige klimaat zouden beleggers “deze gelegenheid moeten aangrijpen om zich meer te concentreren op de selectie van individuele aandelen, en zich tegelijkertijd te positioneren voor een toekomst van grotere spreiding in de wereldwijde economische prestaties”, aldus de econoom.
Europa in recessie
Gisteren schreef El-Erian nog in een artikel dat hij door de oorlog het stagflatie-spook, een gevaarlijke cocktail van economische stagnatie en inflatie, ziet opdoemen. De economische gevolgen van de Oekraïnecrisis zouden nu al een “stagflatoire” druk uitoefenen op de VS en zijn bondgenoten, klonk het.
De omvang van de schade zal echter van land tot land verschillen, opperde hij. Zo verwacht hij dat de Amerikaanse economie veerkrachtiger zal zijn en het beter zal doen dan de Europese, die volgens hem in recessie zal belanden.
(ns)