Toon me je huis en ik zal zeggen wie je bent

De wijze waarop een huis is ingericht zegt veel over iemands persoonlijkheid. Dat is opnieuw aangetoond door onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Sam Gosling. Uit diverse onderzoeken kwam eerder al naar voren dat mensen die kerstversiering ophangen extra gehecht zijn aan de buurt en dat mensen met een hek rond hun huis niet van plan zijn de buurt te verlaten.

Ook toont Gosling in haar onderzoek aan dat het interieur iets zegt over de persoonlijkheid van de bewoner. Zij hanteert vijf grote persoonlijkheidsdimensies: extraversie, emotionele (in)stabiliteit, openstaan voor ervaringen, vriendelijkheid en consciëntieusheid. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat :

1) plichtsgetrouwe mensen (georganiseerd, doelgericht en gedisciplineerd) in nette en opgeruimde huizen wonen, met boeken en cd’s netjes geordend. Ze zijn echter ook te herkennen aan een licht huis, een minimalistische, moderne inrichting en comfortabele meubelen.
2) Mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen hebben vaak creatieve spullen als kleurpotloden, internationale landkaarten en speelgoed in huis.
3) In huizen waar zogeheten no-nonsense-types wonen zijn volgens Gosling opvallend vaak artikelen als sunblock, schoenpoets en een ventilator voorhanden.

Extraversie, emotionele (in)stabiliteit en vriendelijkheid blijken moeilijker uit iemands interieur af te lezen.