Toiletpsychologie: waarom mannen minder vaak hun handen wassen dan vrouwen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mannen minder lang op het toilet vertoeven dan vrouwen en ook minder vaak en minder grondig hun handen wassen. Dankzij de studie van Thomas Berry en zijn collega’s heeft dit genderverschil nu ook een afdoende wetenschappelijke verklaring.

Hoewel het onderwerp vrij banaal kan overkomen, is handen wassen belangrijk om de verspreiding van infecties te voorkomen. Vanwege de recente en agressieve verspreiding van resistente bacteriën of superbugs is dit onderzoek dus niet zo ludiek als het lijkt. Een mannelijke onderzoeker verborg zich zes uur lang in een mannentoilet van een Amerikaans universiteitsgebouw en een vrouwelijke onderzoeker deed hetzelfde in het daarnaast gelegen vrouwentoilet. Ze observeerden en beluisterden de toiletbezoekers en chronometreerden het handen wassen, uiteraard op anonieme basis. Dit waren de percentages van toiletbezoekers die hun handen wasten:

  • 91% van de vrouwen (doch men was niet in staat om na te gaan wat de vrouwen net deden op de toiletten).

  • 87,5% van de mannen die een grote boodschap deden in een toilethokje.

  • 75% van de mannen die een kleine boodschap deden in een toilethokje (de onderzoekers hadden voor de studie de urinoirs enige tijd afgesloten).

  • Slechts 59,4% van de mannen die in een urinoir plasten.

Dit betekent dat er geen statistisch significant verschil was tussen het aantal vrouwen dat zijn handen waste en het aantal mannen dat een toilethokje gebruikte om zich te ontlasten. Deze onderzoeksresultaten suggereren dus dat vrouwen niét inherent hygiënischer zijn dan mannen. Na een grote boodschap wasten mannen hun handen zelfs beduidend langer dan de gemiddelde vrouw.

De toiletomgeving

De ware verklaring voor het verschil qua toiletgedrag is volgens Berry en co de verschillende toiletomgeving (hoe proper een toilet er uit zag) en de aard van de toiletdaad (een grote of kleine boodschap). Uit de studie blijkt bovendien dat geen van beide geslachten lang genoeg de handen wast ““ volgens de Centers for Disease Control and Prevention dient men hier minstens twintig seconden aan te spenderen om potentieel schadelijke ziektekiemen te kunnen verwijderen. Berry roept dan ook op tot agressievere aanmoediging om beide geslachten (maar vooral plassende mannen) er toe te bewegen hun handen beter en langer te wassen. (via BPS Research Digest)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20