Toerisme zal de prijs betalen voor aardbeving in Lombok

Indonesië dreigt opnieuw een zware toeristische prijs te zullen moeten betalen voor de recente aardbeving op het eiland Lombok, waarbij meer dan driehonderd doden te betreuren vielen, ongeveer veertienhonderd mensen zwaargewond raakten en minstens 270.000 inwoners dakloos werden.

Indonesië, dat economisch sterk op de inkomsten uit buitenlandse bezoekers steunt, moest al eerder deze eeuw ervaren dat natuurrampen of terrorisme het toerisme zware schade kunnen toebrengen. Zestien jaar geleden werd het land getroffen door terroristische aanslagen op Bali, twee jaar later gevolgd door een dodelijke tsunami.

Bali

“Na de eerste bevingen op Lombok hebben duizenden toeristen het eiland verlaten uit angst voor nieuwe schokken,” benadrukt het persbureau Agence France Presse (AFP). “Een aantal reizigers konden daarbij gebruik maken van bijkomende vliegtuigen die door luchtvaartmaatschappijen waren gecharterd, terwijl anderen hun toevlucht hadden gezocht tot de ferry’s die de overtocht naar het buureiland Bali verzorgen.”

“Ook op Bali vielen door de aardbevingen enkele doden, maar zware gevolgen voor de lokale toeristische industrie worden niet gevreesd. Op Lombok, een minder ontwikkelde regio met hoofdzakelijk een moslimbevolking, zou echter geruime tijd met een scherpe terugval in bezoekersaantallen rekening moeten worden gehouden. Het zal alvast geruime tijd duren vooraleer de infrastructuur opnieuw is opgebouwd.”

“Het toerisme is voor Indonesië een cruciale economische motor,” aldus nog het persbureau. “Statistieken geven aan dat het toerisme vorig jaar 5,8 procent van het totale bruto binnenlandse product van het land vertegenwoordigde. Over tien jaar zou dat aandeel zelfs nog tot 6,6 procent verder moeten zijn opgelopen.”

Speerpunt

“De sector heeft vorig jaar de nationale economie bovendien nagenoeg 60 miljard dollar opgeleverd,” wordt er opgemerkt. “De toeristische activiteit in Indonesië spitst zich echter vooral toe op eilanden zoals Bali of Lombok. Het gebied dat door de aardbeving is getroffen, vertegenwoordigt slechts een klein deel van het totale nationale territorium, maar geniet het hele jaar door een sterke toeristische activiteit.”

De recentste aardbeving viel midden in het toeristische hoogseizoen van Lombok. Onder meer Groot-Brittannië en Australië waarschuwden al snel dat reizen naar het eiland niet langer veilig konden worden geacht.

Indonesië is heel gevoelig voor natuurrampen. Het land situeert zich immers op de zogenaamde Pacific Ring of Fire, een keten van vulkanen waar ongeveer 90 procent van alle aardbevingen worden geregistreerd.

De tsunami van veertien jaar geleden vernietigde delen van het eiland Sumatra en kostte aan meer dan 160.000 mensen het leven, terwijl ook de uitbarsting van de vulkaan Merapi in de buurt van de Javaanse stad Jogjakarta acht jaar geleden honderden slachtoffers maakte.

Lombok – het Eiland van de Duizend Moskeeën – moest één van de speerpunten worden die de Indonesische president Joko Widodo wou inzetten om de toeristische sector van het land verder te ontwikkelen.

Het voorbije jaar heeft Indonesië in totaal 14 miljoen toeristen ontvangen. Dat betekende een stijging met 16,5 procent tegenover het jaar voordien.

Meer