De Spaanse hotels hebben in november 18,2 miljoen overnachtingen geregistreerd. Dat zijn er 4% meer dan een jaar geleden.
Die groei is vooral te danken aan de Spanjaarden zelf, die van het Allerheiligen-weekeinde gebruik maakten om doorheen het land te reizen, blijkt uit een rapport van het INE, het nationale instituut voor statistiek van Spanje. Met een stijging van 6,1% doen ze meer dan twee keer beter dan de buitenlandse gasten, die in het ganse land 2,7% meer hotelovernachtingen voor hun rekening namen.
Catalonië
Die cijfers staan in fel contrast met Catalonië. Ruim een jaar na het illegale referendum van 1 oktober 2017 hebben de Catalaanse hotels hun verliezen goedgemaakt en werden 14,3% of 300.000 meer overnachtingen geboekt, maar de stijging van het aantal overnachtingen mag daar volledig worden toegeschreven aan buitenlandse gasten, die 21% meer hotelovernachtingen boekten dan een jaar geleden. Binnenlandse gasten boekten in vergelijking met een jaar geleden amper 0,67% meer kamers, een verwaarloosbare stijging van 5.000 overnachtingen.
Barcelona
In de Catalaanse provincie Barcelona is het contrast nog groter. Daar werden 250.000 of 14,9% meer overnachtingen geboekt, maar die komen volledig op rekening van buitenlanders (+22,8%). Spanjaarden boekten in november zelfs 32.000 overnachtingen minder in vergelijking met een jaar geleden. Een trend die wordt bevestigd in de stad Barcelona, waar een stijging van 26,3% in het aantal overnachtingen werd geregistreerd, terwijl het aantal Spanjaarden die in de stad overnachtten met 6,2% daalde.
Massatoerisme
Dat Barcelona de voorbije jaren een wildgroei aan hotels heeft gekend moet blijken uit de bezettingsgraad. Die bereikte in november amper 47,7% of toch 6% meer dan een jaar geleden.
Het stadsbestuur heeft in 2017 een verbod afgekondigd op de bouw van nieuwe hotels en toeristenappartementen. Wanneer een hotel of een appartementsblok sluit, mag dat niet worden vervangen.
In de Catalaanse hoofdstad passeren jaarlijks zo’n 17 miljoen bezoekers. Enkel Londen, Parijs, Berlijn en Rome krijgen nog grotere aantallen toeristen te verwerken.
Wie in Catalonië overnacht in een hotel betaalt daar gemiddeld 95,6 euro voor, een stijging van 10% vergeleken met een jaar eerder. Een overnachting in Spanje kost gemiddeld 82 euro of 3,3% meer dan in november 2017.
De cijfers van de INE houden niet eens rekening met de verhuur van kamers en appartementen via platforms als Airbnb.
© EPA