24 uur in Brugge
Lien De Ruyck

Tips voor de perfecte daguitstap naar Brugge

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst reporter Lien De Ruyck voor een speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur, en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget. Voor 100 euro brengt Lien 24 uur door in Brugge.

Slenteren

Brugge: middeleeuws, mysterieus en … boring? Kies eens voor een andere bril en bekijk de must-visits met een knipoog.

De city games van La Mosca zijn de ideale tool voor wie denkt dat Brugge een poppenkastenstad is waar enkel kantwerk en de beiaard de klok slaan. De stadsspelen dagen je uit om de platgetreden steegjes te verlaten en het gekende werelderfgoed anders te bekijken. Make the inner city your playground! Speel het slim, laat je verrassen, geef de koetsen het nakijken, vermijd wachtrijen en entreeprijzen.

Still in the game? Spelen kan met hulp van een spelbegeleider die de organisatie helemaal op zich neemt – en na de introductie achter de schermen verdwijnt. Loners of kleine groepjes met een beperkt budget kiezen beter voor de doe-het-zelfformule, waarbij je de app installeert op je eigen toestel en het spel start waar en wanneer je wil.

La Mosca citygame in Brugge
Lien De Ruyck

Handleiding: Je kan kiezen uit verschillende spelformules, waarbij de focus van strategie naar humor of adrenaline verschuift. Een spel duurt gemiddeld 60 tot 180 minuten.

DIY-formule met eigen toestellen: 5 euro per persoon
Hosted game, inclusief tablets en spelvoorbereiding: 18 euro
Info via www.lamosca.be

Sneukelen

Vero Caffè is een nieuw ontdek-je-plekje op het Sint-Jansplein. Een beetje verborgen en slechts een steenworp van het chocolademuseum.

Het caffè legt het accent niet voor niets op Italiaanse wijze. Véro en Chloë maken er een erezaak van je de ratrace rondom even te doen vergeten, bij een strakke kop koffie of thee met huisgebakken taart. Het pand is imperfect charmant.

Vero Caffè in Brugge
Lien De Ruyck

Lanterfanten kan er het jaar door op het terras, in het salon of in één van de huiselijke hoekjes. Zomert het al in je hoofd? Waag je dan al aan wat lente in je glas met de lemon splash – een verse icetea met citroen.

Vero Caffè, Sint-Jansplein 9, Brugge
Meer info op Facebook

Snuisteren

‘Bezoek Juttu zoals je een magazine doorbladert.’ De nieuwe conceptstore van AS Adventure is een perfect plaatje, dat je in alle schoonte uitdaagt om minder impulsief te shoppen.

Je wandelt er doorheen vijf rubrieken, van ORIGIN (eclectisch) naar AIR (natuurlijke elementen) en MAJESTIC (strak en chique), tot in de foodcorner met biologische producten. Een mooie mix van lokaal en internationaal design, met focus op ecologische handel en fashionable fair trade.

Juttu in Brugge
Lien De Ruyck

In de pop-uphoek krijgen creatieve ontwerpers de vrijheid om te experimenteren. Voor bewuste shoppers met smaak! Something for Juttu?

Juttu, Noordzandstraat 54, Brugge
Meer info via www.juttu.be

Sluimeren

Loop je de kantjes er na bedtijd liever vanaf? Op loopafstand van het Marktplein en belfort kan je onderduiken in Hotel Marcel. Authentiek zonder kitsch, bloemen noch kransen. In de twintig strak ingerichte kamers ontdek je de knipoog naar de stad vaak pas tijdens het plafondstaren. Ontbijt of een slaapmutsje haal je in het eigen café, dat ook locals weten te vinden.

Hotel Marcel in Brugge
Lien De Ruyck

Je kiest er je kamer uit vijf verschillende broertjes: van Petit Marcel tot Marcel with a View. Ideaal voor budgetbewuste luxebeesten. Met handige XL bagageruimte voor vroege in- of late uitcheckers, ook voor fietsen. 

Vanaf 85 euro per nacht
Hotel Marcel, Niklaas Desparsstraat 9, Brugge
Info via www.hotelmarcel.be

Extra adresjes

Mag het wat meer zijn? Of wil je de alternatieve toer op? Hieronder vind je nog enkele hotspots die het verkennen waard zijn.

Sanseveria 

Wie de dag graag hartig start, begint best bij bagelsalon Sanseveria. Bert serveert er naast dé klassieke New Yorkse bagel Leon – met roomkaas, zalm dille en crumbled egg – ook een tiental varianten, seizoenslaatjes, quiches, soep  en viennoiserie.

Spijtige zaak: ’t is voor de rappe, want de zaak zit gauw barstensvol. Gelukkig maakt dat het des te gezelliger in grootmoeders salon én is ook een bagel uit het vuistje een gezellig alternatief.

Predikherenstraat 11, Brugge
Meer info op www.sanseveria.be

Floris

Chef Floris Panckoucke werkte tot kort in toprestaurant Savarin, leerde de stiel van grootchef Peter Goossens en de finishing touch van ‘Jonge Chef van het Jaar’ Michaël Vrijmoed. Yanick Dehandschutter, uitgeroepen tot Beste Sommelier van België, stelde de wijnkaart samen.

Amper vijf maand na opening sleepten ze al 14 punten weg in GaultMillau. Need I say more? Gelukkig spreek je de chef hier nog lekker bij voornaam aan en proef je topwijnen gewoon per glas. Topgastronomie zonder allures! Een chef om te volgen.

Gistelsesteenweg 520, Brugge
Info op www.florisrestaurant.be 

NXT Door

Met NXT Door geven de mannen van Tom’s Diner hun vaste waarde een tweede dimensie. Het concept? Culinaire bites voor vrienden des huizes. Streetfood, tweede deur rechts. Want binnenkomen doe je nog altijd via Tom’s Diner en alle gerechtjes zijn er om te delen.

Met dezelfde nonchalance halen de chefs de wereld in huis, experimenteel in geuren en kleuren. Verwacht je dus niet aan Vlaamse kost met Brugse Zot, maar verleg je grenzen met Steamed Buns, Mexican Fish No Chips of Ramen (maaltijdsoep) ‘Oriental style’ met vlees, noedels, frisse kruiden, paksoi, sojascheuten, limoen, chili, miso.

Vergezeld van een wereldwijn of biercocktail, laten copains Tom Mestdagh, Tom Vermeulen en Jeroen Borglevens je het achterste van je tong zien.

West-Gistelhof 21, Brugge
Info op www.nxtdoor.be

Bagelsalon Sanseveria in Brugge
Lien De Ruyck

Goûts et Couleurs

Op zoek naar the perfect gift of inspiratie voor een huiselijke make-over? In de conceptstore van Ester en Bob staat goede smaak niet ter discussie. Zij is ontwerpster en interieurarchitecte, hij verdiende zijn strepen in de grafische sector. Het zal je dan dan ook niet verbazen dat Goûts et Couleurs oorspronkelijk werd opgericht als ontwerpbureau.

Je stapt er door een waar Pinterestboard aan meubels en gadgets van onder andere Munk, Xala, Ferm Living, Muuto, Hay en tal van andere Scandinavisch (getinte) merken. Van balpen tot volledig interieurconcept, in deze all-inshop staan warme en natuurlijke materialen centraal. Krijg je moeilijk zicht op het totaalplaatje? Dan helpt Ester je graag verder met kleur- en stylingadvies, interieurontwerp en vastgoedstyling. 

Ezelstraat 5, Brugge
Info op www.gouts-et-couleurs.be

Oyya

Of je nu bibbert van de winterkriebel of ’t zomers verlangen, bij icebar Oyya kan je het hele jaar door terecht voor een schep roomijs of een warme wafel. Mathieu Eyckmans bereidt het roomijs dagvers in 28 smaken: van vanilleklassiekers tot macaron of chai latte.

De ambachtelijke ijsbereider is smaakverkenner van beroep en liet zich vijf jaar inspireren in België en Italië. Vanaf de lente geeft ook frozen yoghurt een frisse toets aan het menu. Oyya, oh ja!

Noordzandstraat 1, Brugge
Info via www.oyya.be

La Suite sans Cravatte

Spendeer je met plezier een grotere hap budget aan een goed bed? Dan kruip je best onder de lakens bij Henk en Veronique in B&B La Suite. Een design-B&B in hartje Brugge, die meteen ook een tafeltje voor je reserveert bij het eigen Michelinrestaurant Sans Cravate of vrienden Hertog Jan.

De modern-rustieke mix van de suites Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Riesling laten veel aan de verbeelding over. Tafel met bed, voor 2 personen: 195 euro. 

Langestraat 126, Brugge
Info via www.sanscravate.be