Koppels die samen drinken, blijven ook samen

Getrouwde koppels die samen drinken – zelfs overmatig – hebben een beter huwelijk dan koppels die ongelijke hoeveelheden alcohol gebruiken. Dat blijkt uit een studie van de University of Buffalo Research Institute of Addictions.

Onderzoekers bestudeerden de drinkgewoontes van 634 koppels en deelden ze op in vier verschillende categorieën:

  • koppels waarin geen van beide partners een hevig drinker is,
  • de koppels waarin de man een hevig drinker is,
  • koppels waarin de vrouw een hevig drinker is,
  • en tenslotte de koppels waarin beide partners hevige drinkers zijn.

Wanneer beide partners even veel drinken, daalt het aantal echtscheidingen

45 tot 55% van de huwelijken waarin of de man of de vrouw de hevige drinker is eindigen binnen de 9 jaar in een echtscheiding. Maar wanneer beide partners even veel drinken, daalt het aantal echtscheidingen tot 35%.

‘Het is dus niet de drank die scheidingen veroorzaakt, maar het verschil tussen de drinkgewoontes van beide partners,’ aldus Kenneth Leonard, de auteur van de studie.

En er is meer. De scheidingspercentages voor koppels die overmatig drinken zijn niet hoger dan die bij koppels die helemaal niet drinken. Onder overmatig drinken verstaat men zes glazen alcohol of meer per dag.

De hoogste scheidingspercentages werden genoteerd bij koppels waar de vrouw de grootste drinker is.

De resultaten sluiten aan bij die van een Noors onderzoek eerder dit jaar, waarbij 20.000 koppels werden gevolgd.

Wanneer een koppel trouwt, gebeuren er twee dingen

Maar er is meer: wanneer een koppel trouwt, gebeuren er twee dingen. De gemiddelde man gaat minder drinken en de gemiddelde vrouw net meer, blijkt uit een studie van de American Sociological Association. Daarbij werden meer dan 10.000 mannen en vrouwen n ondervraagd over hun drankgebruik.

De samenvatting van de studie luidt als volgt: getrouwde mannen drinken minder dan vrijgezellen en weduwnaars en veel minder dan gescheiden mannen. Bij vrouwen is dit net omgekeerd.

Dit bevestigt de thesis dat een huwelijk een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van mannen. Tegelijkertijd is ze op zijn best neutraal voor die van vrouwen. Gehuwde mannen leven ook langer dan ongehuwde, terwijl dat voor vrouwen niet het geval is.

Een paar mogelijke verklaringen:

  • Een huwelijk introduceert nieuwe normen en regels en dwingt mannen om zich volwassener te gedragen en minder alcohol te drinken.
  • Gehuwde mannen spenderen minder tijd in cafés en bij vrienden.
  • Sommige vrouwen reguleren rechtstreeks het alcoholgebruik van hun echtgenoten.
  • Koppels proberen hun alcoholgebruik op elkaar af te stellen en beginnen een zogenaamd “drinkpartnerschap”.

Tenslotte leiden de wetenschappers uit de data nog af dat “koppels die hun drinkgewoontes niet op elkaar kunnen afstemmen meer kans hebben om te scheiden in de toekomst.” Met andere woorden: koppels die samen drinken, blijven ook samen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20