De Belgische tienjaarsrente stijgt voor het eerst in 8 jaar boven de grens van 2 procent, in een eerste reactie op de nieuwe monetaire koers van de Europese Centrale Bank. Dat zal zich vrijwel zeker vertalen in hogere rentes voor hypotheekleningen.
- De ECB bevestigde vandaag binnenkort een einde te gaan maken aan de steunaankopen voor staatspapier uit de eurozone, hintte op een renteverhoging met 25 basispunten in juli – en mogelijk nog eens met 50 basispunten in september – én schroefde haar inflatieverwachtingen op.
- Elk van die drie factoren zet opwaartse druk op de rente van staatsobligaties, ook de Belgische. De tienjaarsrente op Belgisch staatspapier steeg in een eerste reactie op de aankondigingen door ECB-voorzitster Christine Lagarde tot iets boven 2 procent. Dat was niet meer gezien sinds 2014.
- In 2020 en begin 2021 was de tienjaarsrente nog negatief. De staat kon dus gratis lenen en kreeg zelfs geld binnen.
- De sprong van vandaag boven de kaap van 2 procent zat er wel aan te komen. De obligatiemarkten anticipeerden de voorbije maanden al op het einde van het gratisgeldbeleid van de ECB: sinds het jaarbegin ging de Belgische tienjaarsrente van zowat 0 naar 2 procent.

- Dat heeft vooral gevolgen voor één type woonkrediet: de hypotheeklening met vaste rente. De banken bepalen die rentevoet immers op basis van de langetermijnrente voor staatspapier. De vaste hypotheekrente ging de voorbije weken dus mee de hoogte in, en zal wellicht nog verder klimmen.
- De bodemtarieven van de coronajaren 2020 en 2021 zijn daardoor verleden tijd op de hypotheekmarkt. Volgens de barometer van adviesketen Immotheker Finotheker is de vaste hypotheekrente op 20 jaar (waarbij voor 80 tot 100 procent van de aankoopwaarde geleend wordt) in het voorbije jaar al gestegen van 1,50 naar 2,48 procent.
- Nog dit: wie geleend heeft aan minder dan 2 procent, doet bij de huidige inflatie van bijna 9 procent in koopkrachttermen overigens een goede zaak. De reële rente (rente min inflatie) is dan meer dan 7 procent negatief.
(fjc)