Tijdperk van de digiseksueel is aangebroken

De technologische ontwikkeling heeft ook impact op het seksuele gedrag. Daarbij zal onder meer snel de opkomst van het digiseksuele persoonlijkheidstype kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Manitoba in Canada.

De omschrijving heeft volgens de onderzoekers betrekking op individuen die zich voor de invulling van hun seksuele interesses vooral tot de virtuele wereld wenden. Anderzijds moet worden vastgesteld de meeste personen nog steeds een terughoudende opstelling hanteren tegenover contacten met robots in een relationele omgeving. “Er zijn heel wat aanwijzingen voor de intrede van het tijdperk van de virtuele seks,” betoogt onderzoeksleider Neil McArthur, directeur van het Center for Professional and Applied Ethics aan de University of Manitoba.

Identiteit

Onder meer wordt verwezen naar robot-sekspoppen die kunnen bewegen en spreken en ook een warmere temperatuur hebben. Anderzijds wordt op pornografische kanalen driedimensionale content aangeboden, terwijl tevens online erotische rollenspellen met avatars beschikbaar zijn. Ook in de filmwereld kan het publiek steeds vaker sexbots ontmoeten. Professor McArthur betoogt dan ook dat psychotherapeuten zich moeten voorbereiden op personen die met hun digiseksualiteit in de knoop raken. “Het lijdt geen twijfel dat in de toekomst meer mensen zich als een digiseksueel zullen identificeren,” betoogt McArthur. “Voor een aantal mensen zullen digitale concepten een integraal deel van hun seksuele identiteit worden. Sommigen zullen deze digitale ervaringen zelfs verkiezen boven een rechtstreeks seksuele interactie met andere mensen.” “Er is geen twijfel dat er een markt voor seksbots zal groeien. Mensen zullen met die robot-gezellen intensieve banden smeden. Deze seksbots zullen op maat worden gemaakt om de persoonlijke wensen van het individu in te vullen en zullen dingen doen waartoe een menselijke partner niet in staat of bereid zou zijn.” Er wordt op gewezen dat de seksrobots weliswaar nog in een prille ontwikkelingsfase verkeren, maar toch al zijn uitgerust met artificiële intelligentie en sensoren die op aanrakingen kunnen reageren. “Sommige exemplaren kunnen zelfs worden geboetseerd om op een gewezen geliefde te lijken,” stipt de Britse krant The Telegraph aan. Er wordt zelfs gewag gemaakt van een Chinese specialist in artificiële intelligentie die zelfs een seksrobot ontwikkelde en later huwde omdat hij geen echte vrouw kon vinden. Ook wordt gewezen op een aanbod van robots die een brede waaier van seksuele technieken en houdingen beheersen.

Voyeurisme

Anderzijds wordt benadrukt dat bij het publiek tegenover seksrobots nog altijd een duidelijke terughoudendheid kan worden vastgesteld. Een onderzoek van Nesta toonde dat slechts 17 procent van de ondervraagden bereid zou zijn om een robot te daten. Bij robots die helemaal op een mens lijken, loopt dat cijfer op tot 26 procent. Noel Sharkey, professor-emeritus robotica aan de University of Sheffield en oprichter van de Foundation for Responsible Robotics, zegt te verwachten dat ook in de toekomst de populariteit van seksrobots relatief beperkt zal blijven. De huidige interesse kan volgens hem in verband worden gebracht met fetisjisme en voyeurisme. Als hulpmiddel voor personen met lichamelijke beperkingen kunnen seksrobots volgens Sharkey mogelijk wel een interessante toepassing kennen. Ook de onderzoekers van de Manitoba University geven toe dat digiseksualiteit een aantal problemen zou kunnen creëren. Daarbij wordt gewag gemaakt van echtscheidingen, maar ook van gevoelens van schaamte en schuld. Een verslaving kan volgens hen het individu ook in belangrijke financiële problemen storten. “In het algemeen kan echter worden gezegd dat digiseksualiteit een positieve invloed kan hebben,” wordt er opgemerkt. “De technologieën kunnen de seksuele beleving verrijken en kunnen nieuwe seksuele ervaringen aanreiken.” “Dat geldt vooral voor personen die moeilijkheden ervaren een geschikte menselijke partner te vinden of in het verleden met een seksueel trauma werden geconfronteerd.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20