Een gunstig onderzoek over de winstmarge die Bpost vangt op het krantencontract, blijft de voorwaarde om het contract te kunnen hernieuwen.
Tientallen miljoenen euro boetes dreigen ook voor DPG Media en Mediahuis

Waarom is dit belangrijk?
Afgelopen weekend riep de oppositie op om, na de recente onthullingen uit de interne audit van Bpost rond het krantencontract, het huidige contract ‘on hold’ te zetten, en minstens 400 miljoen terug te vorderen van het overheidsbedrijf. N-VA-Kamerlid Michael Freilich becijferde dat dat de kost is die de Belgische overheid te veel betaalde, door de manipulatie van het contract om kranten te bussen. Hij wil overigens snel hoorzittingen om de huidige voorzitter van Bpost, PS’er Audrey Hanard, in de Kamer te kunnen ondervragen.- Voor Bpost zijn de gevolgen zwaar: de audit toont eigenlijk zwart op wit aan wat het onderzoek van de BMA, de concurrentiewaakhond, ook aan het bekijken is, namelijk dat het contract doorgestoken kaart was. Dat blijkt uit de veelvuldige contacten die er waren tussen de grote krantenuitgevers, wat verboden is.
- De betrokkenen lieten een spoor van mails en berichtjes na. Uiteindelijk werd zo de concurrent PPP overtuigd om niet mee te bieden op het contract. Meteen becijferden beursanalisten dat de boetes voor Bpost bijzonder hoog kunnen oplopen: de BMA kan tot 10 procent van de omzet eisen als boete.
- Datzelfde geldt voor DPG Media en Mediahuis, die vorig jaar respectievelijk 1,8 miljard euro en 1,2 miljard euro omzet draaiden: ook voor hen kunnen de boetes dus makkelijk tientallen miljoenen gaan bedragen.
- Zeker DPG Media komt in lastige papieren: De Tijd onthulde dit weekend dat er zelfs een vergadering was met Christian Van Thillo, de grote baas, samen met financieel directeur Piet Vroman en operationeel directeur Rudy Bertels, met de Bpost-top. Officieel ging het om de overname van Aldipress, in werkelijkheid ging het over de persconsessie, zo schrijft de krant.
Transparantie
- Vragen om transparantie te scheppen, worden bij DPG Media door de woordvoerder afgewimpeld: “Zoals je waarschijnlijk al weet, werken wij verder op alle mogelijke manieren mee aan het onderzoek van de mededingingsautoriteit en geven hen volledige openheid. De uitkomsten van dat onderzoek wachten wij nu af. We zullen in afwachting daarvan niet reageren op aanvullende vragen en lopen dan dus ook niet op de zaken vooruit.”
- Een opvallende houding, voor wie de parallel trekt met de problemen die Studio 100, een concurrerend media-bedrijf, kende met de CEO van dochteronderneming Plopsa en diens omgang met het personeel. Daar was geen sprake van een officieel gerechtelijk onderzoek, laat staan het benadelen van de belastingbetaler en van een potentiële straf van 180 miljoen euro voor het bedrijf. Dagenlang gingen DPG-publicaties door op die zaak bij Studio 100, over de eigen topmensen geen woord in de eigen media.
- Tegelijk is binnen de Vivaldi-coalitie wel te horen dat de nieuwe persconcessie er echt niet zomaar komt. Onder druk van de PS, die absoluut de jobs bij Bpost wil behouden, werd die concessie alweer verlengd. Maar, tegelijk kwam men overeen om een onderzoek te laten voeren naar de netto marge die Bpost heeft op dat contract. Want verschillende ex-topmensen van Bpost wezen erop dat de netto impact op het bedrijf enorm was: Bpost hield tientallen miljoenen ‘winst’ op het contract over, elk jaar opnieuw, zo stelden zij.
- Binnen de regering bevestigen hoge bronnen nu dat er twee onderzoeken komen: een externe auditor én het Rekenhof zullen een doorlichting maken. “Enkel als daaruit blijkt dat alles in orde is, komt het contract er opnieuw”, zo bevestigt men.