De Vlaamse regering investeert fors in de economische ontwikkeling van de Denderstreek. Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) lanceert twee nieuwe projectoproepen via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), goed voor een totaalinvestering van 10 miljoen euro.
Key takeaways
- De Denderstreek kampt met laagste jobratio en BBP per inwoner van Vlaanderen.
- Vlaamse regering investeert 10 miljoen euro in economische groei Denderstreek.
- Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot 4 april (vooraanmelding) en 10 juli (volledig voorstel).
De Denderstreek kent momenteel de laagste jobratio en het laagste BBP per inwoner in Vlaanderen. Door een beperkt aanbod aan hoger onderwijs en werkgelegenheid is de regio sterk afhankelijk van pendelstromen. Dit remt ondernemerschap, innovatie en economische ontwikkeling af.
De veertien gemeenten van de Denderstreek krijgen een economische impuls. Minister-president Matthias Diependaele lanceert hiervoor twee specifieke EFRO-oproepen die de regio moeten versterken. “Het economisch potentieel van de Denderstreek wordt vandaag te weinig benut. Met deze gerichte investeringen versterken we de regio, zorgen we dat bedrijven sneller kunnen groeien en creëren we meer lokale jobs”, zegt Diependaele in een officieel persbericht.
Twee sporen voor economische ontwikkeling
De eerste oproep richt zich op vaardigheden en ondernemerschap. Deze projecten moeten ondernemers en werknemers ondersteunen in een veranderende economie. Concrete initiatieven kunnen praktijkgerichte opleidingen zijn, samenwerkingen tussen bedrijven en onderwijsinstellingen, of demonstratiecentra waar nieuwe technologieën en productieprocessen worden aangeleerd.
De tweede oproep focust op mobiliteit als economische hefboom. Hier gaan investeringen naar infrastructuur die de bereikbaarheid van bedrijventerreinen en economische knooppunten verbetert. Dit omvat veilige fietspaden en verbindingen, multimodale transporthubs of initiatieven die duurzaam vrachtvervoer via water en spoor bevorderen.
Toekomstplannen voor langetermijnstrategie
Projectindieners kunnen tot 4 april een vooraanmelding indienen en hebben tot 10 juli tijd voor een volledig projectvoorstel. De selectie gebeurt in oktober door de EFRO-beheersautoriteit bij VLAIO.
Deze oproepen zijn een eerste stap naar een Geïntegreerd Territoriaal Instrument (GTI) voor de Denderstreek binnen het volgende EFRO-programma na 2027. Een GTI biedt een langetermijnvisie op regionale ontwikkeling door investeringen te bundelen en af te stemmen op de specifieke regionale noden.