Thuiswerk levert Chinese werknemers grootste tijdwinst op

Thuiswerken levert forenzen over de hele wereld gemiddeld 72 minuten tijdwinst per dag op. Dat is de conclusie van een studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research, gebaseerd op een enquête bij werknemers uit zevenentwintig landen in de afgelopen twee jaar. De onderzoekers stelden daarbij vast dat de gewonnen tijd wordt verdeeld tussen werk, vrije tijd en zorg.

“Thuiswerken wordt in verband gebracht met een hogere productiviteit en een beter evenwicht tussen werk en privéleven”, voeren de onderzoekers aan. “Maar de gewonnen tijd door het vermijden van verplaatsingen brengt tegelijkertijd een nieuwe reeks voordelen met zich mee voor zowel werknemers als werkgevers.”

Vastgesteld werd dat werknemers in China met een tijdwinst van gemiddeld 102 minuten per dag de grootste besparing lieten optekenen, gevolgd door Japan (100 minuten), India (99 minuten), Brazilië (82 minuten) en Egypte, Rusland en het Verenigd Koninkrijk (73 minuten). Helemaal onderaan eindigden Servische werknemers met een tijdwinst van 51 minuten per dag.

“Wanneer rekening wordt gehouden met werknemers die nooit telewerken, kan worden aangenomen dat het wegvallen van de verplaatsingen gemiddeld een reële tijdwinst van ongeveer twee uur per week oplevert”, werpen de onderzoekers op.

“Maar die winst zal worden gehalveerd zodra de coronapandemie helemaal tot het verleden behoort en werkgevers hun personeel weer naar kantoor halen. De waarde van deze tijdwinst voor de werknemer kan worden geraamd op ongeveer 2,2 procent van het inkomen na belasting.

Uit de studie blijkt ook dat bedrijven van deze tijdsbesparing het meest profijt halen, aangezien werknemers 40 procent van hun bespaarde tijd besteden aan professionele activiteiten. Ongeveer een derde van de tijd wordt geïnvesteerd in vrijetijdsbesteding, terwijl 11 procent wordt opgeëist voor zorg.

De onderzoekers merken op dat lange pendeltijden, onvoorspelbare reistijden en overvolle wegen voor pendelaars belangrijke pijnpunten zijn en stellen dat de uiteindelijke waarde van de tijdsbesparing hoger ligt dan de financiële opbrengst. “Daarom kan worden gesuggereerd dat werken op afstand zowel voor werknemers als werkgevers voordelen kan opleveren”, voeren ze nog aan.