Een ongeziene politieke rel op Europees niveau: dat is de algemene consensus nadat de Franse Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, plots ontslag nam. Hij vertrok met slaande deuren en diverse uithalen naar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Een opvolger werd snel gevonden: Stéphane Séjourné.
In het nieuws: Thierry Breton stuurt een brandbrief naar von der Leyen
- Von der Leyen is bezig met haar kabinet samen te stellen. Frankrijk had gevraagd dat Breton opnieuw een mandaat kreeg, maar daar heeft Breton zelf geen zin meer in. “Een aantal dagen geleden, in de eindsprint van de onderhandelingen over de samenstelling van je kabinet, vroeg je aan Frankrijk om mijn naam terug te trekken. Dat was omwille van persoonlijke redenen die je op geen enkel moment met mij besproken hebt”, schrijft Breton aan zijn baas.
- Breton schrijft dat hij er de afgelopen vijf jaar naar streefde om het Europees belang voorop te stellen “boven het nationale belang en het belang van de partij”. “Het was een eer”, weet hij toch te zeggen.
- Maar de rest van de brief is een stuk minder vriendelijk. Breton noemt “de recente ontwikkelingen verder bewijs van een twijfelachtig bestuur” en zegt dat hij daarom niet langer kan aanblijven. Ook beschuldigde hij er von der Leyen van dat zij de Franse regering onder druk gezet heeft om te wisselen. Als Frankrijk een andere kandidaat voordroeg, zou het land een betere portefeuille krijgen.
- Dat laatste is een pijnpunt. Frankrijk is van mening dat de bevoegdheid die Breton zou krijgen voor de komende vijf jaar nogal licht is, zo is te horen binnen de partij van Macron. Alle grote EU-landen willen een belangrijke economische functie, ook Italië dringt daarop aan.
- Volgens Politico boterde het al langer niet tussen Thierry Breton en Ursula von der Leyen. De twee zouden zowel privé als publiekelijk niet meer door dezelfde deur kunnen.
Thierry Breton eruit, Stéphane Séjourné erin
Het gevolg: Frankrijk komt pijlsnel met een opvolger, Stéphane Séjourné.
- Séjourné werd in januari benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij is een partijgenoot van de Franse president Emmanuel Macron en voerde de liberale Renew-groep aan in het Europees Parlement voor hij minister werd.
- Volgens Macron komt Séjourné tegemoet aan “alle benodigde criteria” om Eurocommissaris te zijn.
- De communicatie van Macron maakt duidelijk dat hij zich persoonlijk bemoeide met de positie van Eurocommissaris. Volgens het bericht stond hij in nauw contact met von der Leyen. Daarbij heeft hij “altijd verdedigd dat de Franse Commissaris een sleutelrol zou krijgen”. De wissel lijkt Bretons veronderstelling te bevestigen.
- Volgens Franse diplomaten zou hun Eurocommissaris een job moeten krijgen die te maken heeft met “de industrie en de interne markt, en financiële instrumenten”. De Fransen hopen dat Séjourné ook vice-commissaris wordt, zodat hij leiding geeft aan een aantal andere commissarissen wiens bevoegdheden onder hem vallen. Dat is een heel eisenpakket. Met de wissel is de kans in ieder geval groter dat Frankrijk krijgt wat het wil.
In de marge: Nu Stéphane Séjourné weer naar Brussel vertrekt, moet de Franse premier Michel Barnier op zoek naar een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Verschillende politici van voornamelijk de rechtervleugel boden zich al aan, waaronder Gérald Darmanin, huidig ontslagnemend minister voor Binnenlandse Zaken.