Franstalig België toont blinde haat tegen N-VA kopstuk Theo Francken

Theo Francken (N-VA) is voor een deel van Franstalig België de pure incarnatie van het kwaad. De voormalige staatssecretaris wordt zonder enige moeite op één lijn gezet met extreemrechts, en lokt hevige reacties uit. Vier maal werd de locatie van de voorstelling van z’n boek verzet, uiteindelijk kon hij na gewelddadige acties niet anders dan die voorstelling afblazen.

Een tweehonderdtal mensen zat Theo Francken (N-VA) op te wachten in een zaaltje in Verviers, om daar gisterenavond de presentatie bij te wonen van z’n boek Continent sans frontière, een vertaling van zijn Nederlandstalig boek. Daarmee toert Francken al maanden in Vlaanderen. Maar in Wallonië ligt dat blijkbaar bijzonder moeilijk. Verschillende keren moest een nieuwe locatie gezocht worden voor het event, uiteindelijk werd het een hotel in Verviers.

Maar ook daar verzamelden actievoerders, die de komst van Francken wilden verhinderen, koste wat kost. “Toen we toekwamen moesten we het gebouw binnen raken, maar alle ingangen waren afgezet door extreemlinkse militanten. We moesten wachten aan een poort, om binnen te rijden. Toen is de wagen aangevallen door extreemlinkse militanten. We hebben aan de politie gevraagd om ons te begeleiden om binnen te raken, maar zij konden onze veiligheid niet garanderen. We konden niet anders dan terug naar huis gaan. Mijn wagen is ook flink beschadigd”, zo reageert Francken zelf op Radio 1.

‘Glansrol’ voor de PS-burgemeester

Theo Francken heeft het over “hallucinante enggeestigheid” van de betogers, die hem uiteindelijk verhinderen zijn mening te uiten. In een democratie een gevaarlijke evolutie. En in heel de affaire is er een opmerkelijke rol weggelegd voor de lokale PS-burgemeester van Verviers, Muriel Targnion.

De burgemeester had de boekvoorstelling niet verboden, want het ging om een privé-event. Maar ze stond wel mee te betogen tegen de komst van Francken.

Op het gooien met terrasmeubelen door de manifestanten en het zwaar beschadigen van de wagen, reageert ze eerder laconiek. “Het is normaal dat de sfeer elektrisch is”, stelde Targnion bij de RTBF. “Dit is een Vlaamse politicus die de Walen terecht een extremist vinden. Hij komt hier in het hart van Verviers, in een sympathieke buurt. Dit is een beetje provocatie voor mij.”

“Hij komt zijn ideeën voorstellen, ideeën die wij niet delen. Ik heb de lezing niet verboden omdat ik vind dat we extremisten met democratische wapens moeten beantwoorden. Hij is in een private plek, het hotel is een private plek en hij heeft privé-uitnodigingen verstuurd. Hij heeft dus het recht om zich in een privé-kader uit te drukken. Maar wij hebben het recht om te betogen, daarom sta ik tussen de manifestanten. Ook dat is een democratisch wapen tegen extremistische ideeën.”

Theo Francken krijgt beeld van een nazi

Francken is razend op de burgemeester. “Ik ga klacht indienen bij de politie en zal wel zien wat er van komt. Ik vind niet dat dat kan, wat die burgemeester doet. Een burgemeester moet mensen kalmeren, niet de boel opstoken.”

Francken is al langer een enorm omstreden figuur in Franstalig België. Daar wordt nauwelijks of gewoon geen verschil gemaakt tussen extreemrechts en N-VA, waarbij regelmatig heel fel gereageerd wordt. Schoolvoorbeeld is een poster van Jong-Ecolo, die Theo Francken via Photoshop in een uniform van een Nazi staken, en daar geen enkel probleem in zagen. Uiteindelijk kwamen excuses er niet, integendeel de Franstalige pers, RTBF en La Libre, gaven Jong Ecolo zelfs een prijs voor de actie, als “communicatiemoment van het jaar”. Voor de MR en premier Charles Michel was Francken dan ook een soort zwakke plek. Ze werden, toen ze in coalitie zaten met de N-VA, constant afgeschilderd als een soort ‘collaborateurs’ die mee met iemand als Francken in zee gingen.

Dat er nu geweld gebruikt wordt is wel nieuw, een volgende stap als het ware. In het verleden verhinderde massaal studentenprotest aan de ULB ook al een lezing van Francken. Maar toen was van het aanvallen van de politicus en zijn wagen geen sprake.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.