Tesla en Ford kunnen profiteren van Trumps importtarieven voor wagens

Tesla en Ford kunnen profiteren van Trumps importtarieven voor wagens
STR/NurPhoto via GettyImages

Key takeaways

  • De meeste autofabrikanten wereldwijd zullen te maken krijgen met hogere kosten en mogelijke prijsstijgingen als gevolg van de importtarieven voor wagens van president Trump.
  • Tesla springt eruit als een potentiële begunstigde vanwege zijn in de VS gevestigde productiefaciliteiten, waardoor het minder kwetsbaar is voor de tarieven.
  • Andere Amerikaanse autofabrikanten zoals General Motors (GM) staan ook voor uitdagingen met geïmporteerde modellen uit Mexico en Canada.

De auto-industrie bereidt zich voor op aanzienlijke gevolgen van de autotarieven van Amerikaanse president Trump. Deze heffingen zullen naar verwachting gevolgen hebben voor een groot aantal autofabrikanten wereldwijd, wat zal leiden tot hogere kosten en mogelijke prijsstijgingen voor consumenten.

Hoewel de meeste fabrikanten met uitdagingen worden geconfronteerd, springt Tesla eruit als een potentiële begunstigde dankzij zijn productiefaciliteiten in de VS. Ford zal mogelijk ook minder zware gevolgen ondervinden dan zijn concurrenten, gezien het hoge percentage in eigen land geproduceerde voertuigen.

Gevolgen voor wereldwijde autofabrikanten

De nieuwe tarieven van 25 procent zijn van toepassing op geïmporteerde personenauto’s en lichte vrachtwagens, samen met essentiële onderdelen zoals motoren en transmissies. Dit is in het voordeel van autofabrikanten die hun onderdelen voornamelijk in de VS kopen.

Trump heeft met name een vrijstelling verleend voor voertuigen en onderdelen die worden geïmporteerd in het kader van de vrijhandelsovereenkomst met Canada en Mexico. Deze vrijstelling geldt echter alleen voor het niet-Amerikaanse deel van deze import.

Storing van de toeleveringsketen

Dit tariefbeleid verstoort de geïntegreerde toeleveringsketen van het continent die tot stand is gekomen door de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). Critici, waaronder de Canadese premier Mark Carney, zien deze tarieven als een directe aanval op de vrijhandel.

Buitenlandse merken die sterk afhankelijk zijn van geïmporteerde voertuigen staan het meest onder druk. Hyundai en Kia zouden, ondanks hun aanwezigheid in de VS, aanzienlijke kosten kunnen oplopen door hun grote importvolume. Toyota heeft weliswaar meerdere assemblagefabrieken in de VS, maar importeert ook een aanzienlijk deel van de auto’s die het in eigen land verkoopt.

Gevolgen voor Amerikaanse autofabrikanten

Zelfs Amerikaanse autofabrikanten zoals General Motors zijn niet immuun. GM importeert verschillende modellen uit Mexico en Canada, waaronder populaire SUV’s en compacte auto’s. Stellantis, dat voertuigen van Jeep en Chrysler produceert, heeft te maken met vergelijkbare uitdagingen met geïmporteerde modellen uit Mexico, Canada en Italië.

Hoewel Ford meer afhankelijk is van productie in de VS dan zijn rivalen in Detroit, produceert het nog steeds een aantal voertuigen in Mexico, waardoor deze mogelijk onder de nieuwe tarieven vallen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00