Tesla-dealers moeten zetels en computers zelf in wagens monteren

Autobouwer Tesla heeft geregeld wagens zonder zetels en computercomponenten naar zijn verkopers laten vertrekken. De ontbrekende onderdelen moeten nadien worden opgestuurd omdat ze niet tijdig klaar waren om in de fabriek geassembleerd te worden.

De dealers moeten daarop de assemblage voor hun rekening nemen voor de wagens aan de klanten worden bezorgd. Dat is gebleken uit een rapport dat de Britse zakenkrant Financial Times over de productie in de fabriek van Tesla heeft opgesteld. De praktijk is volgens de krant symptomatisch voor de problemen die Tesla bij de productie van zijn Model 3 moet proberen te overwinnen. De toekomst van Tesla zal in grote mate worden bepaald door het succes dat met de productie van het Model 3 kan worden bereikt. In tegenstelling tot zijn voorgangers moet het type immers een doorbraak op de massamarkt kunnen realiseren.

Modernste versies

Eerder was aangekondigd dat tegen het einde van dit jaar een productieniveau van vijfduizend exemplaren per week zou worden gerealiseerd. Die doelstelling is echter al naar het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar verschoven. De autobouwer wordt geconfronteerd met een vertraging van de leveringen vanuit zijn batterijfabriek. Daar zou de productie met een aantal flessenhalzen moeten afrekenen. Een woordvoerder van Tesla merkt op dat ook in het verleden al bepaalde onderdelen van de wagens later afzonderlijk naar de dealers werden verstuurd. De autobouwer geeft toe dat de praktijk voor een aantal partijen ongewoon kan lijken, maar dat biedt naar eigen zeggen wel de kans om de wagens met de meest moderne versies van de technologie uit te rusten. Daarbij wordt opgemerkt dat Tesla de technologie van zijn wagens voortdurend wil updaten. Op die manier kan de autobestuur immers rekenen op de meest recente ontwikkelingen van zowel design als hardware. De Financial Times erkent dat de praktijk niet strijdig is de verkoopsvoorwaarden of de wettelijke vereisten. Wel wordt aangevoerd dat een aantal vragen kunnen worden gesteld over onder meer een gegarandeerde kwaliteit van de eindcontrole. “Hoe kan worden gegarandeerd dat alle onderdelen op een correcte manier worden geïnstalleerd,” aldus de krant. (mah)