Beurskoers Tesla met meer dan 35 procent gedaald sinds Musk voor het eerst zei dat hij Twitter wou overnemen: waarom?

Beurskoers Tesla met meer dan 35 procent gedaald sinds Musk voor het eerst zei dat hij Twitter wou overnemen: waarom?
Musk – Tesla- Credit: Getty & Unsplash

Sinds Tesla-CEO Elon Musk zijn bod aankondigde om de microblogsite Twitter te kopen, is de aandelenkoers van zijn elektrische wagenfabrikant met meer dan 35 procent gedaald. Ter vergelijking: in dezelfde periode (van april tot nu) is de techindex Nasdaq met ongeveer 18 procent gezakt.

De feiten: Musk kondigde voor het eerst aan op 25 april 2022 dat hij had ingestemd met de aankoop van Twitter. Een aandeel van Tesla werd die dag verhandeld aan 332,67 dollar. Gisteren sloot het op 207,47 dollar, na Musks eerste volledige week als eigenaar van het sociale medium.

Waarom lijken beleggers zo weinig vertrouwen te hebben in de toekomst van de elektrische autobouwer? De nieuwssite van het Nederlandse tijdschrift Autovisie haalt drie redenen aan:

Weinig beleggersvertrouwen, want…

  • De techmiljardair heeft ingenieurs uit het Autopilot-team van Tesla overgeplaatst om de softwarecode van Twitter te bestuderen. Op zich geen probleem, ware het niet dat Tesla’s Autopilot-project al jarenlang bekritiseerd wordt (wanneer verlopen ritten met die zelfrijdende wagens eindelijk foutloos?) en nu ook strafrechtelijk onder de loep wordt genomen. Waar is de sense of urgency?
    • Musk heeft nog niet uitgelegd hoe de roosters van de Tesla-medewerkers zullen worden verdeeld, hoe hun verantwoordelijkheden voor Twitter en Tesla worden betaald of met elkaar in verband worden gebracht, merkt de nieuwssite van zakenzender CNBC op.
  • De Zuid-Afrikaans-Amerikaanse ondernemer heeft nu maar liefst vijf bedrijven onder zijn hoede: Tesla, Twitter, het ruimtevaartbedrijf SpaceX, de hersenchip-start-up Neuralink en de tunnelbouwfirma The Boring Company. Waar haalt hij de tijd vandaan om bij al die ondernemingen de lijnen uit te zetten?
    • “Mijn werkdruk ging omhoog van ongeveer, ik weet het niet, 78 uur per week naar waarschijnlijk 120”, vertelde Musk gisteren op een beleggersconferentie in de States. Hij voegde eraan toe dat, “als Twitter eenmaal op het juiste pad is gezet, denk ik dat het veel gemakkelijker te managen is dan SpaceX of Tesla.”
  • Het communistische regime van China kan nu nog meer invloed op Tesla uitoefenen dan hiervoor het geval was. Tesla’s Gigafactory in Shanghai is al verantwoordelijk voor een kwart van de omzet van de autofabrikant. Nu kan de Communistische Partij (CCP) ineens dreigen bepaalde deals rond vergunningen te blazen als Musk op Twitter niet doet wat het regime wil; Chinese propagandakanalen vrijelijk hun gang laten gaan, bijvoorbeeld.

Concurrenten

Verder: Op de beleggersconferentie in de States, waar Musk gisteren te gast was, herhaalde de centimiljardair dat Tesla nog steeds van plan is een elektrische auto te bouwen die minder duur is dan zijn Model 3-sedan. Hij herhaalde ook zijn doelstelling om 40.000 auto’s per dag te kunnen produceren.

  • Hij zal de concurrentie in de autosector ongetwijfeld voelen. De Tesla-aandelen zijn sinds Musks aankondiging van de Twitter-deal namelijk ook veel sterker gedaald dan die van zijn grootste sectorrivalen. De aandelenkoersen van General Motors en Ford zijn respectievelijk met ongeveer 2 procent en 11 procent gezakt, terwijl de beurskoers van die andere EV-bouwer Rivian iets meer dan 5 procent heeft verloren.

En wat met Twitter?

Volgens Musk kent ‘The Bird’ een “enorme omzetdaling” doordat adverteerders massaal op de pauzeknop duwen en voorlopig geen reclame maken op de berichtendienst.

  • Het zou onder meer om Pfizer, Mondelez, Audi en Carlsberg gaan. General Motors, een concurrent van Musks Tesla, was het eerste bedrijf dat zijn Twitter-advertenties pauzeerde.

(bg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.