Terwijl Joe Biden in Tokio is, sturen Rusland en China bommenwerpers over de Japanse Zee

Dinsdag hielden Rusland en China een gezamenlijke oefening boven de Zee van Japan. Tegelijkertijd was Joe Biden in Tokio, waar hij zijn Japanse, Indiase en Australische ambtgenoten ontmoette.

De leiders van de vier landen, die in Tokio bijeenkwamen in een informele alliantie die “Quad” wordt genoemd, bespraken het hete hangijzer in de regio: Taiwan. Maandag gaf Joe Biden te kennen dat de Verenigde Staten bereid waren hun militaire middelen in te zetten in geval van een invasie van het eiland door China.

Een verklaring die voor sommige specialisten aanleiding was tot overhaaste conclusies, omdat zij dit zagen als een verandering in de doctrine van “strategische dubbelzinnigheid” die Washington decennialang over deze kwestie volgde. De Amerikaanse president bevestigde desondanks dat deze doctrine gehandhaafd blijft. Ter herinnering, de benadering bestaat erin alleen het Chinese vasteland diplomatiek te erkennen, maar tegelijkertijd Taiwan de militaire middelen te geven om zich in geval van een invasie te verdedigen … zonder expliciet een militaire interventie te beloven.

Hoe dan ook, de woorden van Biden hebben China niet behaagd. “Ik wil de Amerikanen eraan herinneren dat geen enkele macht ter wereld, met inbegrip van de Verenigde Staten, kan verhinderen dat het Chinese volk de volledige nationale eenwording bereikt,” reageerde de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin. Indien Washington “op het verkeerde pad blijft, zal dit niet alleen onherstelbare gevolgen hebben voor de relatie tussen China en de VS, maar ook ondraaglijke kosten voor de Verenigde Staten met zich meebrengen”, voegde hij eraan toe.

Russen en Chinezen starten gezamenlijke oefening

Tijdens dit diplomatieke incident hielden China en Rusland een gezamenlijke oefening. Ten minste vier bommenwerpers, die kernbommen kunnen vervoeren – twee Chinese Xian H-6’s, en twee Russische Tupolev Tu-95’s – vlogen over de Zee van Japan en vervolgens over de Oost-Chinese Zee. De twee landen hadden al een dergelijke operatie georganiseerd in 2019, 2020 en 2021, maar dit is de eerste keer dat ze dit proberen terwijl een Amerikaanse president in de regio is, merkt de Financial Times op.

De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi veroordeelde de oefening scherp en noemde ze “provocerend” en “onaanvaardbaar”. “In een tijd waarin de internationale gemeenschap reageert op de agressie van Rusland tegen Oekraïne, is het feit dat China een dergelijke actie heeft ondernomen in samenwerking met Rusland (…) verontrustend. Dit mag niet worden onderschat,” zei hij.

“Het laat ook zien dat Rusland in de Oostelijke en Zuidelijke Chinese Zeeën aan de kant van China staat, en niet aan de kant van andere Indo-Pacifische staten,” aldus een ambtenaar die werd geïnterviewd door de Financial Times.

Rusland bevestigt

Chinese analisten hadden eerder gezegd dat een van de doelstellingen van de gezamenlijke missies was “de VS te waarschuwen geen problemen te veroorzaken met initiatieven zoals het Quad”.

Moskou van zijn kant bevestigde de oefening, maar zei dat “de vliegtuigen van beide landen hebben gehandeld in strikte overeenstemming met de bepalingen van het internationaal recht”. “Er was geen schending van het luchtruim van buitenlandse staten,” zei het Russische ministerie van Defensie.

(kg/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.