Terwijl banken de spaartarieven verlagen, verhogen sommige verzekeraars de rente op spaarverzekeringen

Terwijl banken de spaartarieven verlagen, verhogen sommige verzekeraars de rente op spaarverzekeringen
AG Insurance – Bron: AG Insurance

De renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zetten de banken aan om het mes te zetten in de spaarvergoedingen. De verzekeraar AG Insurance doet nu net het omgekeerde voor enkele spaarverzekeringen. Argenta heeft eerder dit jaar al de rente op zo’n tak21-verzekering opgetrokken.


Key takeaways

  • AG Insurance verhoogt op 25 januari de gegarandeerde rente op twee spaarverzekeringen.
  • De verzekeraar trekt de rente op terwijl veel banken net het omgekeerde doen voor hun spaarboekjes.
  • Ook Argenta heeft begin dit jaar de gewaarborgde rentevoet op een van zijn spaarverzekeringen verhoogd.

Duiding: Wat is een spaarverzekering?

  • De tak21-spaarverzekering is het alternatief van de verzekeraars voor het spaarboekje. Net zoals bij een gewoon spaarboekje ontvang je een rente voor het kapitaal dat je spaart.
  • De rente wordt op het moment van de storting voor een bepaalde periode vastgeklikt. Bij veel spaarverzekeringen wordt de rente voor acht jaar en één maand vastgeklikt. Dat is geen toeval, want als die periode is verstreken moet je niet langer een roerende voorheffing van 30 procent betalen op de kapitaalopbrengsten.
  • De gewaarborgde rentevoet kan worden aangevuld met een eventuele winstdeelname. Die is niet vooraf vastgelegd of gegarandeerd, maar zal afhangen van hoeveel winst de verzekeraar maakt met de herbelegging van de premies. De eventuele winstdeelname wordt jaar per jaar bekeken.

In het nieuws: De marktleider AG Insurance verhoogt op 25 januari de gegarandeerde rente op twee tak21-spaarverzekeringen, Future Invest Bon en AG Invest+.

  • De gegarandeerde rentevoet voor het eerste jaar bedraagt voortaan 2,75 procent, terwijl die voor de volgende zeven jaar op 2,25 procent uitkomt. Vandaag krijg je 2,5 procent voor de eerste twee jaar en 2 procent voor de volgende zes jaar.

Vergeet niet: De geafficheerde tarieven houden geen rekening met de premietaks van 2 procent en de instapkosten.

Waarom kan AG Insurance rente spaarverzekering verhogen?

Opgemerkt: De renteverhoging van AG Insurance springt in het oog omdat veel banken de voorbije weken het mes hebben gezet in de spaartarieven.

  • De banken reageren met de renteverlagingen op de versoepeling van het Europese geldbeleid. De Europese Centrale Bank (ECB) is afgelopen zomer begonnen met de beleidsrente te verlagen. Sindsdien is de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling – met 1 procentpunt gedaald tot 3 procent.
  • De verzekeraars daarentegen hebben meer aandacht voor de langetermijnrente. De looptijd van een spaarverzekering bedraagt doorgaans minstens acht jaar. Hoewel de ECB de beleidsrente verlaagt, zakt de langetermijnrente niet. Meer zelfs, de Belgische tienjaarsrente is sinds december gestegen van zo’n 2,65 tot iets meer dan 3,1 procent vandaag. Die rente wordt onder meer aangedreven door de toenemende inflatievrees.

Ook dit: Verzekeraars mogen sinds dit jaar een gewaarborgde rente van maximaal 2,5 procent uitbetalen aan de spaarders met een tak21-verzekering die een langere looptijd heeft dan acht jaar. Voor 2025 was dat 2 procent.

  • Het maximumtarief moet vermijden dat verzekeraars rentes zouden waarborgen die financieel niet verantwoord zijn en die hun financiële positie in gevaar zouden kunnen brengen.
  • Argenta was de enige financiële instelling die begin dit jaar de gewaarborgde rentevoet optrok, weet De Tijd. De tak21-verzekering Argenta Life Plan gaat sinds de start van 2025 gepaard met een rente van 2,2 procent. In 2024 was dat 2 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.